Wendbaarheid: Wat kan jouw organisatie daarover leren van het leger?

Moderne legers experimenteren volop met slimmere en snellere manieren om beslissingen te nemen. 

Organisaties in de hele wereld zitten in een wendbaarheidscrisis. In een veranderlijke en onvoorspelbare omgeving moeten ze hun snelheid opvoeren naar een niveau waarop ze vaak niet gebouwd zijn.

Militaire onderdelen als de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers en zijn inmiddels koploper in organisatorische- en leiderschapswendbaarheid, en meester in beslissen en ontwikkelen op kloksnelheid. Met grote wendbaarheid bewegen zij zich door vier besluitvormingscycli (observeren, oriënteren, beslissen, handelen) om snel te kunnen reageren op plotselinge externe dreiging. Dit zijn drie militaire praktijken waar ook (grotere) organisaties baat bij kunnen hebben.

Leiders concentreren zich op besluiten die alleen zij kunnen nemen

En dat zijn er vaak maar weinig (team samenstellen, beslissen over boven-budgettaire uitgaven, de board updaten). Weersta de neiging om problemen op te lossen met iemand anders naam erop. Ook: verminder de besluitvorming door commissies (blokkeert vaak de wendbaarheid), en voer de besluitvorming door individuen en teams die het dichtst bij een specifiek issue zitten op.

Leiders richten zich op ‘Commanders Intent’

Binnen Opdrachtgerichte Commandovoering geeft de commandant aan ‘wat’ er moet gebeuren en ‘waarom’. Hij doet dit door een Commanders Intent te formuleren dat op een heldere wijze de gewenste uitkomst van een operatie beschrijft. De commandant geeft zijn ondercommandanten aan welke doelstellingen hij wil bereiken, wat hun rol daarin is en de redenen waarom. Vervolgens wijst hij hen de middelen toe om aan hun opdracht te kunnen voldoen. Hij geeft niet aan ‘hoe’ het moet gebeuren. Die vrijheid geeft hij aan zijn ondercommandanten.

Commanders Intent betekent zoveel als: de commandant (de leider) geeft aan ‘wat’ er moet gebeuren en ‘waarom’. Hij doet dit door een Commanders Intent te formuleren dat op een heldere wijze de gewenste uitkomst van een operatie beschrijft. De commandant geeft zijn ondercommandanten aan welke doelstellingen hij wil bereiken, wat hun rol daarin is en de redenen waarom. Vervolgens wijst hij hen de middelen toe om aan hun opdracht te kunnen voldoen. Hij geeft niet aan ‘hoe’ het moet gebeuren. Die vrijheid geeft hij aan zijn ondercommandanten. (kortom: ga niet micromanagen).

Je beperken tot het verschaffen van heldere commanders intent wordt in militaire contreien gezien als essentieel voor het empoweren van wendbare en adaptieve leiders.

 

De krijgsmacht kiest voor een leiderschapsdoctrine die gebaseerd is op principes in plaats van regels. Dit zorgt voor een cultuur van gedisciplineerde initiatieven en het durven nemen van risico’s − iets wat ver afstaat van de bedrijfspraktijk, waar werknemers meestal geacht worden regels te volgen. Enkele voorbeelden van bedrijven die dit leiderschapsprincipes succesvol zijn Netflix en Amazon.com (dat Amazon Prime in slechts 111 dagen van de grond kreeg).

 

Meer weten over hoe u militaire kennis, ervaring en inzichten kunt toepassen in uw eigen organisatie? Leest u hier!

Meer info
 

 

Bron: MIT Sloan Management Review/ Management Impact

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.