Wat kunt u leren van het leger?

Militairen - Alleen of samenHeldere taken, een duidelijke missie en een sterk gevoel van saamhorigheid. In het leger is het vanzelfsprekend. In uw organisatie ook?

Nergens is leiderschap, teamgevoel en optimale samenwerking zo belangrijk als bij de krijgsmacht. Het is een geoliede machine, waar alles in het werk wordt gesteld om teams hechter te maken. Teams zijn zo sterk dat de leden zelfs bereid zijn voor elkaar hun leven te riskeren.

 

De krijgsmacht is een waardevolle bron van inzichten en methodieken om teams of organisaties beter te laten functioneren.

 

Dienstplicht

Sinds Nederland geen dienstplicht meer kent, is het bedrijfsleven het contact met de krijgsmacht voor een groot deel verloren. Weinig managers hebben ervaring als militair. Ze weten dus niet wat het leger aan inzichten te bieden heeft. De krijgsmacht zelf vindt die inzichten zo vanzelfsprekend dat er weinig mee naar buiten wordt getreden.

Door het gebrek aan uitwisseling ontstaan ook veel misvattingen over de cultuur binnen het leger. Hiërarchie bijvoorbeeld, is in het bedrijfsleven vaak veel belangrijker dan bij de krijgsmacht. Natuurlijk is er in het leger een duidelijke structuur, maar teams zoeken samen naar oplossingen. Militairen wachten niet tot hun baas met een voorstel komt. In het bedrijfsleven doen werknemers dat vaak wel. Teamwork is bij bedrijven vaak niet meer dan een loze kreet. In het leger kun je je dat simpelweg niet veroorloven, je moet wel samenwerken. In het bedrijfsleven hebben te vaak individuele belangen de overhand.

 

Vertrouwen 02Teamgevoel en vertrouwen

Bij de krijgsmacht staat het belang van de groep voorop. Die groepscultuur heel belangrijk, maar het betekent niet dat een militair zijn individualiteit inlevert. Juist in het leger wordt iemands persoonlijkheid zichtbaar, met al zijn sterke én zwakke kanten. Binnen een groot bedrijf kun je je verstoppen. Bij de krijgsmacht lukt dat niet. Je moet elkaar door en door kennen, en ook kunnen aanspreken als dingen misgaan.

 

5 tips: voor managers die willen leren van de krijgsmacht:

1.  Be, Know, Do

Dat is het credo van de Amerikaanse militair. Het begint met Be, het zijn. Als leider moet je in gedrag het voorbeeld zijn voor de mensen die je aanstuurt. Als dat gedrag is gebaseerd op een hoge morele standaard, en dat is snel zichtbaar en voelbaar, dan zullen je mensen je volgen. Know staat voor weten wat je doet voordat je overgaat tot actie, beschikken over de benodigde competenties en vaardigheden. Do betekent doelen stellen en mensen motiveren om te handelen naar dat doel, uitvoerbare plannen maken en de organisatie verbeteren.

 

2.  Scheid dialoog van besluitvorming

Maak een onderscheid tussen dialoog en besluitvorming, dus eerst een beeld vormen van de situatie en pas daarna een besluit nemen. Bij die beeldvorming mag en moet iedereen meepraten. Zorg dat je ook de mensen hoort die geen grote mond hebben of op een minder zichtbare positie zitten. Als manager ben je daarin procesbegeleider, niet degene die zijn mening doordrukt. Wanneer de situatie duidelijk in beeld is gebracht, neem je een besluit.

 

3.  Organiseer feedback

Laat medewerkers al in een vroeg stadium feedback geven op nieuwe plannen. Dat zorgt ervoor dat het plan beter wordt geaccepteerd. Je hoeft niet met alle feedback iets te doen, maar geef wel ruimte om kritiek te geven. Check of het plan daadwerkelijk uitvoerbaar is. In het leger is luisteren naar ondergeschikten juist daarom zo belangrijk: aan plannen die niet kunnen worden uitgevoerd heb je niets.

 

4.  Vorm 40-seconde teams

Teams moeten elkaar perfect aanvoelen en binnen 40 seconden een beslissing kunnen nemen. Je moet weten wat je collega gaat doen in een kritieke situatie en wat hij of zij van je nodig heeft. Oefen daarmee. Train die samenwerking bijvoorbeeld met business games en spelsituaties die op jouw branche van toepassing zijn.

 

5.  Vier rituelen

Saamhorigheid creëer je ook door aandacht te hebben voor rituelen. Sta stil bij belangrijke momenten, zoals het opnemen van nieuwe mensen of het afscheid nemen van collega’s. Vier promoties en het behalen van diploma’s. Mensen studeren niet alleen voor zichzelf, ze leren ook voor het bedrijf.

 

De Masterclass reeks | Anders Kijken

Anders KijkenZou u ook meer willen leren van de inzichten en methodieken van de krijgsmacht en de parallellen met het bedrijfsleven of andere organisaties? Overweeg dan onze masterclass reeks “Anders Kijken”. In acht masterclasses komen theorie en praktijk bij elkaar: hoe kunt u onderwerpen als teams en teamperformance, besluitvorming en leiderschap toekomstgericht invullen? Hoe kunnen andere besturingsconcepten en bedrijfsprocessen organisaties verstevigen?

[…] ik was nieuwsgierig hoe een instituut als het leger omgaat met veranderingen en hoe zij zich daar op inricht. … Ik vond de masterclass reeks zowel zakelijk als persoonlijk erg interessant. Van elke masterclass heb ik één item in praktijk gebracht met positief effect en veel van de onderwerpen heb ik samen met mijn team een op een besproken. […]

Tijdens deze masterclasses delen gerenommeerde sprekers uit militaire en civiele organisaties hun kennis met ambitieuze en nieuwsgierige managers, leiders en bestuurders uit alle sectoren. Het doel: verbinden, inspireren en van elkaar leren en daarmee de prestaties van uw organisatie verbeteren.

De eerstvolgende masterclass reeks “Anders Kijken” gaat 10 januari 2017 2016 bij de Maurits Academie van start.

 

Meer info

 

Bron: Dit is een bewerkt artikel van Marjolein Niestadt dat zij schreef ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Teams door het vuur van Rob Evers.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.