Wat elke manager of ondernemer kan leren van piloot Sully

sully-01

De film Sully gaat over de piloot die op miraculeuze wijze vlucht US Airways 1549 redt van de ondergang. Tijdens de start komt er een vlucht ganzen in beide motoren waardoor ze uitvallen. Snel en adequaat handelen voorkomt een ramp voor 155 levens: Sully met zijn crew landt het toestel zo vakkundig op de rivier de Hudson, dat iedereen overleeft. Een unicum, want tot dan toe ging een landing op het water gepaard met grote schade en slachtoffers.

 
Hoe lijkt de piloot zo koel te blijven, en hoe kan hij zo snel beslissen?

Aan de hand van het e-book “9 Levens” kunnen enkele fenomenen worden verklaard. 9 Levens behandelt principes voor overleven en succes uit de militaire- en luchtvaartwereld.

Download hier gratis het e-book “9 Levens”

 

Leven door denken en besluiten

In geval van een plotseling (levens-) bedreigende situatie treedt vanuit het automatische brein eerst de ‘’startle reflex’’ op, in de volksmond bekend als de fight- or flight (of freeze) reflex. Goed getrainde piloten en ook militairen weten dat dit automatisch optreedt. De ‘’denk-dril’’ die is geleerd, is om dit te onderkennen en zo snel mogelijk actief het denkende brein in te zetten om het automatische brein over te nemen. En om snel beslissingen te nemen. In dit geval om heel snel de opties te vernauwen tot het besluit om op de rivier te landen.

 

Leven door zelfvertrouwen

Er wordt getraind door steeds een startle reflex op te roepen. De trainee zit dan in de hoogste spanningzone. Net hieronder zit de ‘’rek-en strekzone’’ en daar weer onder de comfortzone. Piloten en militairen zitten zelden in de comfortzone (alleen als het hun beurt is om te rusten) . Zo zijn ze alert genoeg om meteen naar de hoogste spanningzone te schakelen. En juist in die ‘’rek- en strekzone wordt steeds bijgeleerd en wordt dat zelfvertrouwen gevoed. Zelfvertrouwen is geen pose die je aanneemt om iets van zelfverzekerdheid uit te stralen. Het is opgebouwd uit het zeker weten dat je moeilijke situaties het hoofd kan bieden. Door trainen en ervaringen opdoen.

 

Leven door communicatie

Veel mensen denken bij het woord communicatie aan spreken. Echter, we communiceren met alle zintuigen. En in goede communicatie gaat actief luisteren vooraf aan spreken. In de film zien we dat goed. De zintuigen staan helemaal open om zoveel mogelijk situational awareness te krijgen. Voordat Sully communiceert (met alleen strikt noozakelijke woorden, als ‘’unable’’ op de vraag van air traffic control of hij die en die landingsbaan kan bereiken) geeft hij prio aan twee andere zaken: Het vliegtuig in de lucht houden, zijn positie zien en waar hij naar toe kan. Hij past de gouden regel ‘’Aviate, Navigate, Communicate’’ toe. (in die volgorde!)

Wat betekent het bovenstaande voor het dagelijks leven als manager of ondernemer?

De laatste, communicatie, betekent dat, voordat we de ‘’zendknop’’ indrukken, eerst onszelf onder controle hebben en weten waar we zijn. Voordat een manager zend, zou hij een goed overzicht moeten hebben van in welke staat de organisatie zich bevindt. En waar hij naar toe wil.

 

Over denken en besluiten

resilience-01
Uit talloze onderzoeken blijkt dat van alle beslissingen die we op een dag nemen, 60 tot 80% emotionele beslissingen zijn en de rest rationele. En als we ons bewuste brein inzetten, dan hebben we vaak geen besluitvormingsmodel paraat om goede afwegingen te maken waar we ons zeker bij voelen. Op school leren we wel onze hersens te gebruiken, maar lessen ‘’kritisch denken’’ of besluitvorming zijn er niet. Voor veel beroepen of vacatures wordt er geselecteerd op intelligentie. We menen dat dit voldoende is. Maar intelligentie zegt niets over de flexibiliteit en de resilience die nodig is om te reageren op onverwachte gebeurtenissen, en om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

 

Piloten en militairen worden juist hierop grondig getraind.

 

Voor managers en ondernemers die nader willen kennismaken met onze visie op besluitvorming, aanpassingsvermogen, resilience, en management van high performance teams, is er nu ons  e-boek “9 Levens”. U kunt dit gratis downloaden.

 
Het Maurits Instituut heeft diverse programma’s, masterclasses en trainingen gebaseerd op inzichten en methodieken uit de Krijgsmacht. Wilt u hier meer over weten, klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 070 – 206 00 16

 
Informatie aanvraag Opleidingen & Trainingen
 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.