Vergroot je slagkracht

In een snelle, onzekere, complexe en vage wereld

 

Elke organisatie heeft te maken met snel opeenvolgende veranderingen. Van managers wordt dan ook verwacht dat zij hier snel op reageren, of, beter nog, op anticiperen. De wereld van vandaag wordt ook wel een VUCA wereld genoemd, een snelle, onzekere, complexe en vage en dubbelzinnige wereld.
vuca-01

 

VUCA staat voor “Volatility, Uncertainty, Complexity en Ambiguity”. Vrij vertaald betekend dit snel veranderend, onzeker, complex en vaag . Het gaat dus om een continue veranderende markt met hoge onzekerheid en complexiteit die lang niet altijd helder is. Zeg maar gerust de wereld waarin wij ons nu bevinden. En een wereld die de komende jaren hoogstwaarschijnlijk steeds meer VUCA gaat worden.

 

In zo’n VUCA wereld moeten leiders, meer dan ooit, flexibel en visionair zijn. Door het uitdragen een heldere visie, door initiatieven die orde in de chaos scheppen, door zaken weer simpel maken en met het inbouwen van flexibiliteit. Het wordt door de hoge mate van verandering, onzekerheid, complexiteit en vaagheid immers steeds moeilijker om vast te houden aan de lange termijn plannen.

 

Het begrip VUCA is ontstaan in het Amerikaanse leger. Het beschrijft het concept dat militairen tijdens planning en uitvoering van (ingewikkelde) operaties voortdurend worden geconfronteerd met tal van dilemma’s en schijnbare tegenstellingen. In zo’n situatie wordt er een groot beroep gedaan op kritisch denken, besluitvaardigheid, leiderschap en moed.

 

Wij van het Maurits Instituut begrijpen dit als geen ander en bieden u een passende masterclass om u hier beter inzicht in te laten krijgen. Hoe? Leest u hier!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.