Thema | Leiding en Sturing

Leiding en sturing zijn misschien wel de doorslaggevende factoren binnen het geheel van het richten en inrichten van organisaties, want zonder leiderschap en zonder sturing zullen de andere succesfactoren nooit tot bloei kunnen komen.

Maar leiderschap kan een organisatie ook breken en verandering naar stilstand doen omslaan. En het is een onderwerp waarover zeer veel opvattingen bestaan. De ‘uitdagingen’ van de manager en de militaire leidinggevende zijn vergelijkbaar. Met één cruciaal verschil: “Bij het leger gaat het niet om winst of verlies, maar om mensenlevens.” Daarom is leiderschap in het leger “core business”. Heldere taken, een duidelijke missie en een sterk gevoel van saamhorigheid. In het leger is het vanzelfsprekend. Hoe is dat in uw organisatie?

Nergens is leiderschap, teamgevoel en optimale samenwerking zo belangrijk als bij de krijgsmacht. Het is een geoliede machine, waar alles in het werk wordt gesteld om teams hechter te maken. Teams zijn zo sterk dat de leden zelfs bereid zijn voor elkaar hun leven te riskeren.

Speerpunten

Leiding geven, hoe doen ze dat in het leger. 5 speerpunten in (militair) leidinggeven:

  1. Communicatie. “Schep duidelijkheid en geef richting. Wees daarbij eerlijk en maak het waar.”
  2. Leiderschap begint bij jezelf. “Herken je kracht, schaaf aan je zwakke punten.”
  3. Investeer in je team. “De basis voor een geoliede machine in een missiegebied leg je in de voorbereiding.”
  4. “Heb hart en wees hard”. Toon betrokkenheid, sta voor je mensen, maar ben ook duidelijk op momenten dat het erop aankomt. En durf ook eisen te stellen.
  5. Reflectie. “Houd feeling met wat er leeft en sta open voor andere ideeën.”

Rondom dit thema bieden wij een breed scala aan opleidingen en trainingen. Tevens bieden wij maatwerkoplossingen, mini-masterclasses ter introductie op dit thema’s en organisatieontwikkelingstrajecten.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit thema, of over wat het Maurits Instituut voor u kan betekenen, klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 085 – 06 56 276

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.