Simulatie en Serious Gaming in de Zorg

Leren door beleven

Gaming en Simulatie in de zorg, Health Games, er wordt veel over gesproken maar nog zeer beperkt ingezet. Gaming en Simulatie bieden veel mogelijkheden. Ze zijn uitermate geschikt om bijv. patiënten te motiveren en te stimuleren in hun behandeling, het aanleren en beoefenen van specifieke kennis en vaardigheden of het uitproberen van nieuwe methode en/of technieken. Ervaren door te doen. Gaming en Simulatie biedt vele mogelijkheden.

 

Serious Gaming & Simulatie 02Leren door het spelen van games staat volop in de belangstelling en is al jaren bezig aan een stevige opmars. Niet zo gek, want het spelen van een game gaat gepaard met gedrags- en attitudekenmerken die juist voor het leren essentieel zijn. In tegenstelling tot traditionele manieren van leren, dagen games meer uit en verhoogt het de aandacht, concentratie, doorzettingsvermogen, initiatief, het aangaan van uitdagingen, exploratie, de wil om jezelf te verbeteren en het oplossen van problemen.

Het vermaak in een “serious game”, een spel met een ander primair doel dan puur vermaak, dient om de beleving te versterken en daarmee ook de overdracht van informatie. Om het leereffect te bereiken worden specifieke doelen ingebouwd in het spel. Dit samen met een zeer realistische beleving (de onderdompeling) van het spel zorgt voor een maximaal leereffect van de speler. Dit noemen we “Immersive Learning”. Leren door te beleven.

 

serious-games-zorg-04Meer en meer worden serious games geïntegreerd met simulaties, waarbij de simulatie laat zien hoe een gegeven uitgangssituatie in tijd en ruimte verandert en zich ontwikkelt. Dit vergroot de realistische beleving (de immersie) en maakt de toepassingsmogelijkheden ongekend groot. Omdat het onderscheid tussen serious games en simulatie steeds kleiner wordt, spreken wij liever van simulatie. Het gaat tenslotte in veel gevallen om een nabootsing van de werkelijkheid.

 

Zoals al genoemd kent simulatie vele toepassingsmogelijkheden. Een organisatie die hier heel veel ervaring mee heeft is de Krijgsmacht. Binnen het leger wordt het o.a. gebruikt voor het aanleren en beoefenen van specifieke kennis en vaardigheden, ervaren door te doen, met als doel militairen zo goed als mogelijk voor te bereiden op een missie. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en beperkt bovendien het risico op slachtoffers. Hierin lijken de zorg en het leger erg op elkaar.

 

Wist u dat militaire organisaties aan de wieg hebben gestaan van Serious Games en Simulatie? Zij maken hier al sinds 1812 gebruik van en hebben hier heel veel kennis en ervaring over.

 

Simulatie wordt ook gebruikt om (in)zicht krijgen in nieuwe of veranderende situaties zoals bijv.; inzicht krijgen in de mogelijke gevolgen van een besluit, het testen van het crisisplan, het uitproberen van nieuwe technieken of methodes, wat is de situatie bij hoog water of als er een dijk doorbreekt. Dus voor het verkrijgen van (Situational) Awareness.

 

Waarom Simulatie (en Gaming) voor uw organisatie?

serious-games-zorg-03Met simulatie kunt u bijv.:

 • Verlos- en verpleegkundig opleiden en trainen in (nieuwe) procedures of hoe zij kunnen omgaan met lastige situatie.
 • Artsen opleiden en trainen in nieuwe medische procedure en/of operatietechnieken.
 • Familie en/of mantelzorgers ondersteunen in bijv. hoe zij beter kunnen omgaan met dementie.
 • De klantvriendelijkheid binnen uw organisatie verhogen.
 • Besluitvorming of logistieke vaagstukken ondersteunen.
 • Het revalidatieproces ondersteunen en aanzienlijk versnellen.
 • Uw continuïteits- of crisisplannen beoefenen en testen.
 • Patiënten motiveren en stimuleren in hun behandeling.
 • Onverwachte gebeurtenissen nabootsen of juist de gevolgen van een ingreep inzichtelijk maken.
 • What-if scenario’s inzichtelijk maken, “voorspellingen” doen, future memories maken.
 • En nog veel meer.

 

Wilt u meer weten van simulatie, over hoe u dit kunt toepassen in uw eigen organisatie en leren op welke manier simulatie uw eigen organisatie kan helpen verbeteren? Overweeg dan onze masterclass Serious Games & Simulatie of neem contact met ons op via 070 – 206 00 16.

 

Meer info

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.