Thema | Planning, Besluitvorming en Communicatie

Een besluit heeft geen waarde als het niet op de juiste wijze gecommuniceerd wordt, en de uitvoering ervan wordt bewaakt en waar nodig bijgestuurd. Besluitvorming, leidinggeven en communicatie vormen één geheel.

Militairen noemen het geheel van besluitvorming, leidinggeven en bevelvoering: commandovoering. Bevelvoeren is het communiceren en vertalen ‘’door de rangen heen’’ van een, na zorgvuldig overleg over haalbaarheid en risicoanalyse, gekozen plan, dat wordt vastgelegd in een bevel. Dit plan wordt schriftelijk en mondeling toegelicht. In de meeste gevallen bereidt een staf de besluitvorming voor, genereert alternatieve opties (Courses Of Action), waarbij uiteindelijk één man, de commandant, het besluit neemt en ervoor verantwoordelijk is. In dit proces bestaat er binnen de beschikbare tijd voldoende ruimte voor discussie voor het doorleven van de besluit en het creëren van eenheid in het plan en draagvlak.

Het woord ‘commandovoering’ wordt vaak ten onrechte verward met het zonder tegenspraak opvolgen van bevelen van één man aan de top. Maar als dat echt zo zou verlopen in een moderne krijgsmacht, dan zou de strijd al op de eerste dag verloren zijn.

Commandovoering is ook in civiele omgevingen een goed hanteerbare managementfilosofie en -methode. Het biedt helderheid en houvast in een oerwoud aan managementhypes.

Rondom dit thema bieden wij een breed scala aan opleidingen en trainingen. Tevens bieden wij maatwerkoplossingen, mini-masterclasses ter introductie op dit thema’s en organisatieontwikkelingstrajecten.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit thema, of over wat het Maurits Instituut voor u kan betekenen, klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 085 – 06 56 276

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.