Overhandiging boek Auftragstaktik aan commandant Nederlandse Defensie Academie

Op 7 mei jl. heeft generaal-majoor Nico Geerts, commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), het boek “Auftragstaktik en het Pruisische/Duitse leger 1850-1945” in ontvangst genomen. Generaal Geerts ontving het boek uit handen van de auteur, partner van het Maurits Instituut, Jaap Jan Brouwer en medeauteur majoor Ruud Veen.

De vraag die in dit boek centraal staat is waarom het Duitse leger een zoveel hogere battlefieldperformance had dan al haar tegenstanders.
Vanuit het oogpunt van organisatie- en bedrijfskunde, sociologie en psychologie worden in het boek het Duitse leger en zijn tegenstanders geanalyseerd. Centraal element binnen het Pruisische/Duitse leger was Auftragstaktik, een besturingsconcept dat dateert uit het midden van de 19de eeuw maar nog steeds bijzonder geavanceerd is. Auftragstaktik had, en heeft nog steeds, zelfsturing en snel en eigenstandig beslissingen nemen hoog in het vaandel staan.

Daarnaast besteedden de Duitsers bijzonder veel aandacht aan de psychologische en sociologische dimensies van legerorganisaties, niet verwonderlijk aangezien Duitsland de bakermat van deze wetenschappen is. Ze hechtten veel belang aan elementen als groepscohesie en hadden een helder beeld van de rol van die onderofficieren speelden bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de individuele soldaat, het creëren van groepscohesie en garanderen van de veiligheid binnen hun eenheden. Als we alles op een rij zetten ontstaat een uiterst genuanceerd beeld van een organisatie die een optimale mix wist te bereiken van de bovengenoemde en de vele andere ingrediënten die in het boek worden beschreven. Dit maakte het Pruisische/Duitse leger tot een ongekend krachtige organisatie, een échte high performance organisatie, die in hedendaagse termen uiterst ‘Resilient’ en ‘Agile’ was.

 

Wat kan jouw organisatie met Auftragstaktik?

Auftragstaktik geeft u een helder beeld aan welke voorwaarden uw organisatie, leidinggevenden, teams en medewerkers moeten voldoen om daadwerkelijk eigenstandig te kunnen handelen. En dat kan heel handig zijn in een tijd waarin iedereen plotseling een mening heeft over organiseren 2.0, in feite een late en nog weinig doordachte variant op Auftragstaktik. Want een ding is duidelijk, Auftragstaktik (of organiseren 2.0) is geen quick fix, het heeft de Pruisen en Duitsers veel denkwerk gekost om tot komen tot een uitgebalanceerde organisatie. In tegenstelling tot wat vaak gebeurt, kun je zelfsturing of zelforganisatie – om maar wat modieuze termen te noemen – niet zo maar afkondigen; je moet daar veel voor doen. Auftragstaktik geeft deze randvoorwaarden duidelijk weer zodat u weet waar u aan toe bent en welke uitdagingen op het terrein van organisatieontwikkeling voor u van belang zijn.

 

Meer weten?

Wil je u meer weten over de toepassing van Auftragstaktik in jouw organisatie, dan is de masterclass “Besturen in chaos & Auftragstaktik” een goede optie. Lees je liever eerst het boek?  Bestel het dan hier.  

 

Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat het Maurits Instituut voor u kan betekenen? Klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 085 – 06 56 276.
Contact

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.