Over winnen, verliezen of een hoger doel

We winnen liever dan dat we verliezen. In sport en spel gaat het om winnen, iedereen kent wel dat gevoel na een wedstrijd, een potje kaarten of een gezelschapsspel. Waar het echt om gaat, dat is om het samenzijn, het ervaren van fijn gezelschap, en om de spanning, de emoties. Dat is het werkelijke doel.

Voetbal is oorlogBij Ajax-Feyenoord gaat het ook om winnen. Maar de verliezer put toch weer hoop uit zijn vertoonde spel, beter dan de 5 competitiewedstrijden ervoor. Het hogere doel is om de fans een nog spannender wedstrijd voor te schotelen. De fans van beide clubs. In mijn krant stonden zaterdag twee interviews, een dominee/Feyenoord fan en een pastoor/Ajax fan. Volledige fans, met een seizoenkaart. Die elke twee weken hun “andere” tempel bezoeken. Zij vergelijken voetbal ook, en ervaren het ook, ja inderdaad, met religie. Ze zien alleen een probleem als voetbal de enige religie is die mensen belijden. Het leid tot extremisme. Alleen religie, en niets anders, zou ook tot extremisme kunnen leiden.

Het is waar de ware extremist zich graag van bedient: de tegenstelling “volledig geloven” versus de “ongelovige”. Daarvoor is er slechts één extreme oplossing: de ongelovige moet gedood worden, het liefst met veel publiciteit, lees, terreur. Er schuilt echter een groot gevaar in de winnen/verliezen instelling, in een extreme opstelling.

Afgelopen week had ik een ontmoeting met een man genaamd Maurits in een groep van coaches. “Ha, Maurits!” En ik begon enthousiast over het Maurits Instituut te vertellen. Ja hij kende ons. Dus ik dacht: “Dat zit wel goed.” Ik vertelde hem over de krijgsmacht als mijn inspiratiebron. En hij kon dat niet geloven. Dat je inspiratie haalt uit een organisatie die gewelddadig is. Wat was mijn reactie? Ik ging argumenteren. Gevolg? Een discussie. Kent een discussie een winnaar? In veel gevallen alleen verliezers. Het ging (tegen mijn zin) via Vietnam over Afghanistan, Irak en Syrië.

Ik liet mij meeslepen in een strijd, een discussie om het gelijk. Wat ik niet deed, is hem vragen welke methode hij hanteert voor zoiets als bijvoorbeeld teamvorming, of voor besluitvorming, of wat zijn visie op leiderschap is. Als ik dat had gedaan, en ik had kunnen ontdekken in welk onderwerp hij wellicht voeding zoekt, dan had ik de waarde van het Maurits Instituut kunnen tonen. Als hij dat dan vervolgens afwijst, dan is er geen winnaar of verliezer, dan is er eenvoudigweg geen overeenstemming. Je hebt elkaar als het ware niet echt ontmoet.

Het gevoel dat overblijft: het idee dat veel mensen menen dat het in een oorlog gaat om winnen of verliezen. Wij tegen zij. Maar gaat het daar daadwerkelijk om, in de conflicten van vandaag de dag?

Deze week ga ik als reservist naar een missiegebied, voor een moreelonderzoek. In tegenstelling tot het vorige missiegebied gaat het nu niet om een NAVO of “opbouw- of vechtmissie”, maar om een VN operatie. Met een resolutie; het tegengaan van extremisme tegen humaniteit, terreur tegen de bevolking, en het verkrijgen van informatie over mensen- en drugssmokkelaars. De VN bestrijdt niet het kwaad, zij beperkt mensen tot het overgaan tot dat kwaad. In de wetenschap dat het kwaad an sich niet te bestrijden is.

VN vlagDe mensen van onze krijgsmacht die onder VN vlag werken, kennen de missiedoelen. Ze weten niet alleen wat van hun verwacht wordt, maar ook het waarom en waarvoor. Dat motiveert, want als je het waarom van je werk niet weet, waarom doe je het dan? Onwetendheid over “het hogere doel” houdt velen in een star denken tussen winnen of verliezen.

Voor het Maurits Instituut is “het hogere doel”, kennis, inzichten en ervaringen op het terrein van management en leiderschap van militaire organisaties te delen met bedrijven en andere civiele organisaties ten einde te verbinden, elkaar te inspireren en van elkaar te leren om zo de prestaties in deze organisaties te verhogen.

Wij hebben geen pasklare winnende oplossingen. Niet voor gewapende conflicten, niet voor een concurrentiestrijd. Wij willen wel het denken stimuleren, het loskomen van mentale modellen als bijvoorbeeld “winnen of verliezen” of “Voetbal is oorlog”.

 

Wij geloven wel, niet als religie, dat een krijgsmacht, onze krijgsmacht, waarden verdedigt die de moeite waard zijn om voor te vechten. En dat dit bijzondere inzichten en methodieken oplevert voor leiders, managers en professionals.

 

Wilt u meer weten over wat het Maurits Instituut voor u of uw organisatie kan betekenen klik dan hier of contact met ons op, via 070 – 206 00 16 of stuur een mail naar info@maurits-academie.nl

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Over winnen, verliezen of een hoger doel”