Oefening in crisismanagement met reutelende zombies

Afgelopen week viel mij oog op een artikel in de Volkskrant, het had de titel: “State of Decay 2: oefening in crisismanagement met reutelende zombies”.

Hoewel het hier gaat om het “Game van de week” artikel, was ik wel heel benieuwd naar de relatie met crisismanagement.

In het spel ontferm je je over een clubje overlevenden van een apocalyps. Je zet een basis met versterkingen op om de horden zombies het hoofd te bieden. Vanzelfsprekend is er gebrek aan alles: wapens, brandstof, levensmiddelen en medicijnen, en de lokale middenstand is uitgeroeid. Dus moet je je geregeld buiten je benarde veste wagen om de voorraden aan te vullen.

Verder moet je je in het spel niet alleen wapenen tegen zombies, maar ook voorraden aanleggen, nieuwe voedselbronnen en water vinden en de huisvesting uitbreiden als zich nieuwe overlevenden aan de poort melden. Bij alle taferelen die zich afspelen binnen de basis lijkt de game wel een oefening in crisismanagement. Het is niet alleen meppen; het is ook managen.

Nu zou je kunnen denken: “Waar gaat dit in hemelsnaam over? Moet ik me gaan voorbereiden op een zombie Apocalyps, yeah right!”

Waar het over gaat is dat een onverwachte gebeurtenis je wereld aardig op z’n kop kan zetten, als je daar niet op voorbereid bent. Persoonlijk acht ik de kans dat jouw organisatie binnenkort overlopen wordt door zombies, erg klein. Maar als organisatie kan je wel te maken krijgen met andere  gebeurtenissen die de continuïteit in gevaar kunnen brengen. Er zijn legio voorbeelden, van cyberincidenten waarbij gevoelige informatie op straat komt te liggen, tot veranderingen in EU-afspraken of regelgeving zoals BREXIT of nieuwe importheffingen.

Jouw organisatie hierop voorbereiden is niet zo zeer een kwestie van je voorbereiden op alle mogelijk denkbare scenario’s, het is gaat meer over voorbereiden op wat je niet weet.    

Maar hoe? Om ervoor te zorgen dat jouw organisatie goed voorbereid is op het “onbekende”, hebben we cursus “Crisismanagement en Continuïteit” ontwikkeld.

Tijdens deze driedaagse cursus leer je o.a.

  • Wat de onderlinge samenhang is tussen de thema’s Crisismanagement en Continuïteit.
  • Hoe je beter in staat bent de risico’s van uw organisatie te inventariseren en in te schatten.
  • Hoe je preventieve maatregelen kunt opstellen en doorvoeren om een crisissituatie te voorkomen.
  • Hoe je in staat bent een goed functionerend en goed geoefend crisisteam samen te stellen en daar leiding aan te geven, of een goed functionerend en goed geoefend deelnemer van een crisisteam te zijn.

Ben je nog niet klaar voor een cursus? Doe dan onze online RisicoScan. De scan maakt je niet alleen bewust van de risico’s die jouw organisatie, afdeling of team loopt, maar helpt je ook de risico’s op 13 verschillende gebieden te identificeren. De RisicoScan is GRATIS, vraagt maar 4 à 5 min. van je tijd. Na het afronden van de scan kan je direct jouw resultaten online bekijken. Eigenlijk is er dus geen reden om de RisicoScan niet te doen.

RisicoScan doen   Cursus Crisismanagement & Continuïteit
 

 

Bron: de Volkskrant

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.