Maurits Instituut van start

Een kijk achter de schermen van de krijgsmacht kan organisaties en bedrijfsleven helpen sneller en doeltreffender te anticiperen op een wereld die complexer wordt en steeds sneller verandert.

Overleven in sterk wijzigende en complexe omstandigheden en omgeving. Strategisch denken, de juiste positie veroveren en verdedigen. Met een team gezamenlijk naar het doel, ook als het heel zwaar wordt. Doorgaan, ook als er een teamlid wegvalt. Leren van fouten en verbeteren. Tegenslagen verwerken en er sterker uitkomen. Dit zijn omstandigheden waar militaire organisaties, dagelijks, mee te maken krijgen en waar zij heel goed in zijn.

Oprichting Maurits InstituutDe initiatiefnemers van het Maurits Instituut, Onno Ruiter, Jaap Jan Brouwer en Rob Evers (v.l.n.r.) hebben onderkend dat kennis, inzichten en ervaringen van militaire organisaties van toegevoegde waarde zijn voor bedrijven en andere civiele organisaties. Om het beschikbaar stellen van deze kennis, inzichten en ervaringen te realiseren is op 13 oktober 2014 het Maurits Instituut opgericht.

Het Instituut is vernoemd naar prins Maurits van Oranje (1576 – 1625). Maurits was een slimme en doortastende hervormer. Hij vond het flexibele team uit. Met een duidelijke leider, die zijn mensen zelf traint. Met discipline, een doctrine en met drills. Daarmee werden standaard handelingen getraind zodat er tijd over bleef om na te denken en te beslissen over de juiste tactiek, positie en beweging.
Zo nam het rendement van zijn troepen enorm toe. De redelijk zelfstandige eenheden wisten precies wat ze moesten doen, zonder dikke rapporten en gedetailleerde bevelen van bovenaf.

Na zijn successen werd Maurits Europa’s meest gevraagd militair adviseur, strateeg en hervormer. En brak voor Nederland de Gouden eeuw aan. Een directe en logische relatie tussen militaire expertise en welvaart.

Wat zouden moderne organisaties daarvan kunnen leren? Overleven? Vooruitgang? Juist in een wereld die steeds complexer wordt en steeds sneller verandert, kan het nuttig zijn die militaire inzichten eens beter te bekijken. Om tijdens snelle veranderingen koers te blijven houden. Of om op een andere manier naar de markt te kijken en zo de concurrent een stap voor te zijn. Of om te leren van leiderschapslessen.

Het Maurits Instituut is opgericht om militaire kennis, inzichten en ervaring beschikbaar te stellen aan organisaties en bedrijfsleven. Wij doen dit door het organiseren van seminars, symposia, workshops en trainingen. Het Maurits Instituut nodigt u hiervoor uit.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.