Resilience | Weerstandsvermogen en Veerkracht

Resilience

Het weerstandsvermogen en de veerkracht, of resilience, van een organisatie is de capaciteit om te anticiperen en te reageren op verandering en grote schokken én hier sterker door te worden. Door juist en tijdig te acteren op verandering, bedreigingen of onvermoede gebeurtenissen is de organisatie beter in staat om deze te overleven, van de impact te herstellen en te evolueren in een nog sterkere organisatie.

Organisaties moeten weerbaarder zijn dan ooit

Bedreigingen als cybercrime, uitval van kritische infrastructuur, terrorisme, fraude, internetbedrijven die gevestigde markten omverwerpen, hoe kunnen organisaties zich daartegen verdedigen? En wat te denken van recente ontwikkelingen als politieke instabiliteit, toenemende desinformatie en geruchten, onzekerheden rond handelsverdragen?

Die weerbaarheid of weerstandsvermogen wordt bepaald door een combinatie van factoren, die verder reiken dan het bekende begrip bedrijfscontinuïteit. Resilience gaat een paar slagen dieper dan het op orde hebben van beveiliging van kritische processen, infrastructuur en risk management.

Het zijn vooral mentale en niet-technische factoren die bij grote dreigingen de doorslag geven, zoals leiderschap en cultuur, eenheid van doelopvatting, een proactieve houding en instelling, een hoge “Situational Awareness”, heldere besluitvorming en communicatielijnen. Deze mentale factoren, voorbereid zijn om zich tot het uiterste te verdedigen en door te gaan als het uitzichtloos lijkt om toch te overwinnen, komen sterk overeen met bepaalde militaire beginselen.
In militaire organisaties zijn het juist bovengenoemde factoren die doorslaggevend zijn in weerstandsvermogen.

Hoe Resilient is uw organisatie?

Wilt u weten hoe resilient uw organisatie is? Doe dan onze GRATIS online Resilience QuickScan en krijg hier in slechts 5 minuten meer inzicht in.

Klik op de blauwe knop en start direct met de QuickScan.

Wij bieden

Onze experts beschikken over nationale en internationale, militaire en civiele kennis en ervaring op het gebied van crisismanagement en bedrijfscontinuïteit, reslience en opleiden en trainen. Zowel in theorie, maar vooral vanuit eigen praktijk ervaring.

Zij weten wat er op dit gebied nodig is om succesvol te zijn, welke begrippen centraal staan en zijn als geen ander in staat om onder de meest uiteenlopende omstandigheden resultaten te bereiken. Niet zo gek want (bijna) al deze thema’s hebben grote raakvlakken met de core business van de Krijgsmacht en daar hebben onze experts veel kennis en praktijk ervaring opgedaan. Deze kennis en ervaring willen zij graag met u delen.

Hoe kunnen wij helpen?

Wij staan u terzijde bij het in kaart brengen van de belangrijkste, soms onzichtbare externe en interne bedreigingen van uw organisatie, en wij begeleiden u en uw organisatie bij de implementatie van een Resilience raamwerk.

Het bereiken van de volgende “End State” van uw organisatie:

 • Hoge betrokkenheid van medewerkers die de relatie zien tussen hun werk en de veerkracht van de organisatie. Ze zijn gemotiveerd om al hun talenten in te zetten om problemen op te lossen.
 • Medewerkers hebben een hoge situational awareness en zijn waakzaam op potentiele problemen, en herkennen “early warning signals”, die snel worden gemeld.
 • Er bestaat een proactieve instelling om op deze signalen direct te reageren voordat ze mogelijk escaleren.
 • Leadership from the front and leadership by example. Adequate en vlotte besluitvorming van leiders. Aan medewerkers zijn taken en bevoegdheden gedelegeerd om zo snel te kunnen reageren.
 • Interne resources kunnen worden gemobiliseerd om te reageren op uitdagingen, en om extra capaciteiten aan te boren om tegenslagen aan te kunnen en te boven te komen.
 • Er bestaat eenheid van doelopvatting (“oogmerk van de commandant”). Men is zich bewust van de prioriteiten van de organisatie zijn bij een ingrijpende gebeurtenis.
 • Er wordt regelmatig op wendbaarheid en agility getest. De hele organisatie neemt deel aan simulaties om crisisrespons te oefenen; en om de waarde van maatregelen en plannen, gericht op wendbaarheid en flexibiliteit, te evalueren.

De volgende militaire principes dienen hierbij als inspiratie:

 • Behoud van moreel
 • Eenvoud
 • Bewegingsvrijheid
 • Flexibiliteit
 • Concentratie van middelen
 • Initiatief
 • Doelgerichtheid
 • Verrassing
 • Eenheid van inspanning en doel
 • Voortzettingsvermogen

Heeft u vragen over Resilience of wilt u weten wat het Maurits Instituut voor u kan betekenen, klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 085 – 06 56 276.