Bedreigingen als cybercrime, uitval van kritische infrastructuur, terrorisme, fraude, internetbedrijven die gevestigde markten omverwerpen, hoe kunnen organisaties zich daartegen verdedigen? En wat te denken van recente ontwikkelingen als politieke instabiliteit, toenemende desinformatie en geruchten, onzekerheden rond handelsverdragen?
Die weerbaarheid of weerstandsvermogen wordt bepaald door een combinatie van factoren, die verder reiken dan het bekende begrip bedrijfscontinuïteit. Resilience gaat een paar slagen dieper dan het op orde hebben van beveiliging van kritische processen, infrastructuur en risk management.
Het zijn vooral mentale en niet-technische factoren die bij grote dreigingen de doorslag geven, zoals leiderschap en cultuur, eenheid van doelopvatting, een proactieve houding en instelling, een hoge “Situational Awareness”, heldere besluitvorming en communicatielijnen. Deze mentale factoren, voorbereid zijn om zich tot het uiterste te verdedigen en door te gaan als het uitzichtloos lijkt om toch te overwinnen, komen sterk overeen met bepaalde militaire beginselen.
In militaire organisaties zijn het juist bovengenoemde factoren die doorslaggevend zijn in weerstandsvermogen.