Masterclass | Serious Gaming & Simulatie

Masterclass | Serious Gaming & Simulatie

Leren door beleven​

Leren door het spelen van games staat volop in de belangstelling en is al jaren bezig aan een stevige opmars. Niet zo gek, want het spelen van een game gaat gepaard met gedrags- en attitudekenmerken die juist voor het leren essentieel zijn.

In tegenstelling tot traditionele manieren van leren, dagen games meer uit en verhoogt het de aandacht, concentratie, doorzettingsvermogen, initiatief, het aangaan van uitdagingen, exploratie, de wil om jezelf te verbeteren en het oplossen van problemen.

Gaming en Simulatie biedt vele mogelijkheden. Ze zijn uitermate geschikt voor bijv. het aanleren en beoefenen van specifieke kennis en vaardigheden, het uitproberen van nieuwe methode en/of technieken of het inzicht krijgen in gevolgen van een bepaald besluit. Ervaren en leren door te doen.

Wat kunt u Serious Gaming en Simulatie?

In een organisatie als de Krijgsmacht wordt Serious Gaming en Simulatie vooral gebruikt om er op een effectieve en efficiënte manier voor te zorgen dat militairen zich zo goed als mogelijk kunnen voorbereiden op hun werk, een missie. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en beperkt bovendien het risico op slachtoffers. Dat verschilt niet veel met andere organisaties.

Binnen de Krijgsmacht wordt Serious Gaming en Simulatie o.a. gebruikt voor het aanleren en beoefenen van specifieke kennis en vaardigheden, ervaren door te doen. Maar ook om (in)zicht krijgen in nieuwe situaties zoals bijv. vliegen in de JSF, hoe ziet Mali eruit, wat is de situatie bij hoog water, als er een dijk doorbreekt. Dus voor het verkrijgen van Situational Awareness.

Met Serious Gaming en Simulatie kunt u bijv.:

 • De gevolgen van een onverwachte gebeurtenis of ingreep inzichtelijk maken
 • Medewerkers trainen in specifieke kennis en vaardigheden
 • De klantvriendelijkheid van uw medewerkers verhogen
 • De gevolgen van nieuwe situaties, bijv. bouwprojecten, visualiseren
 • Nieuwe procedure of technieken aanleren en beoefenen
 • Een (nieuwe) strategie bepalen en testen enz.
 • Uw crisis- of continuïteitsplan testen
 • Processen zoals bijv. besluitvorming of logistieke vraagstukken ondersteunen
 • De toepassingsmogelijkheden zijn (bijna) eindeloos.

Waarom deze masterclass?

Serious Gaming en Simulatie kent vele mogelijkheden en nog meer toepassingen. Wat past bij uw organisatie? En wat is eigenlijk de essenties van het gebruik van Serious Gaming en Simulatie? Hoe kunt u Serious Gaming en Simulatie toepassen in uw eigen organisatie en op welke manier kan het uw eigen organisatie helpen verbeteren? Wat kunt u leren van de inzichten in het gebruik van Serious Gaming en Simulatie van andere organisaties, bijv. het leger? Dat is de kern van deze masterclass.

U krijgt inzicht wat Serious Gaming en Simulatie betekent voor het leger en wat het kan betekenen voor uw organisatie; welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de essenties (immersiveness, evaluatie mogelijkheden, kosten besparing, future memories, enz.) van Serious Gaming en Simulatie.

Wij merken dat veel organisaties geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn. We zien, en weten uit ervaring, dat het niet altijd eenvoudig is om te bepalen wat Serious Gaming en Simulatie voor uw organisatie kan betekenen. Wij helpen u daarin graag verder.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die wil ontdekken welke mogelijkheden simulatie kan bieden in een bedrijfsmatige context.

 


Op een inspirerende manier krijgt u waardevolle inzichten over het gebruik van Serious gaming en Simulatie voor opleiden en trainen binnen de Krijgsmacht en in wat dit voor uw organisatie kan betekenen.

Programma

Het programma is als volgt:

 • Waarom werkt gaming, en hoe?
 • Simulatie bij de Krijgsmacht
 • Hoe effectief en efficiënt is Simulatie
 • Leiderschap, besluitvorming, communicatie en Simulatie
 • Evaluatie als belangrijkste schakel
 • Het belang van oefenen
 • Na de masterclass kunt u tijdens een workshop direct aan de slag om uw ideeën een volgende boost geven. Onder begeleiding van Yuen Yen Tsai, werk je aan het vertalen van de aangereikte stof naar de toepassing ervan naar uw eigen organisatie. Creatieve werkvormen en visualisaties helpen je je ideeën concreet en communiceerbaar te maken. Zo verhoog je het succes van acceptatie in je organisatie.

Decision Support Room

Tijdens deze masterclass maken wij gebruik van onze Decision Support Room. Deze ruimte is speciaal ontworpen voor het faciliteren van opleidingen en trainingen op het gebied van Bedrijfscontinuïteit, Crisismanagement, Simulatie en Decision Support. Daarnaast is deze ruimte ook geschikt voor operationele ondersteuning.

Decision Support Room beschikt over meerdere beamers, een interactieve 55 “ touch table,  whiteboards en gaming/simulatie ondersteuning.

 

Masterclass

Deelname kosten:€ 287,- p.p.
Aantal deelnemers:max. 12 personen
Duur:1 dagdeel van 08:30 tot 12:30 uur
Studiemateriaal:Wordt door ons verzorgd
Locatie:Hilversum
Bijzonderheden:De deelnamekosten voor deze masterclass zijn exclusief 21% BTW, incl. documentatie, koffie & thee en lunch. Alle prijzen zijn per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. De cursusgelden worden voor aanvang van de masterclass gefactureerd en voldaan.

Masterclass + Workshop

Na de masterclass kun je meteen je ideeën een volgende boost geven. Onder begeleiding van Yuen Yen Tsai, werk je aan het vertalen van de aangereikte stof naar de toepassing ervan naar uw eigen organisatie. Creatieve werkvormen en visualisaties helpen je je ideeën concreet en communiceerbaar te maken. Zo verhoog je het succes van acceptatie in je organisatie.

Deelname kosten:€ 457,- p.p.
Aantal deelnemers:max. 10 personen
Duur:2 dagdelen van 08:30 tot 16:30 uur
Studiemateriaal:Wordt door ons verzorgd
Locatie:Hilversum
Bijzonderheden:De deelnamekosten voor deze masterclass + workshop zijn exclusief 21% BTW, incl. documentatie, koffie & thee en lunch. Alle prijzen zijn per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. De cursusgelden worden voor aanvang van de masterclass gefactureerd en voldaan.


Marco Hulleman:

Marco is officier geweest bij de Koninklijke Landmacht en heeft in zijn laatste functie gewerkt als hoofd Research & Development binnen het Simulatiecentrum van de Landmacht in Amersfoort. Binnen NATO heeft Marco, als voorzitter van de Simulation for Training and Operations Group hier op internationaal niveau bijgedragen en heeft de NATO community uitgedaagd om simulatie ook te gebruiken voor operationele planning, ondersteuning en evaluatie.

 

Yuen Yen Tsai:

Yuen Yen is specialist op het gebied van Serious Gaming. Zij heeft in dit vakgebied vooral haar sporen verdiend bij de Rijkoverheid. Daarnaast heeft zij veel ervaring in het leiden van ICT-projecten, is zij een ervaren facilitator en visual thinker. Ze helpt jou om te laten presteren en jouw doelen te halen.

 

Onno Ruiter:

Onno is voormalig ICT-projectmanager, officier bij de Koninklijke Landmacht en nu ondernemer. Naast werkervaring in het bedrijfsleven en zijn werk als cavalerie officier heeft hij operationele ervaring opgedaan in o.a. Pakistan en Afghanistan. Tijdens zijn laatste functie heeft hij gewerkt als hoofd Simulatie Ondersteuning, waar hij verantwoordelijk was voor het ondersteunen van wargames met simulatie en het selecteren en implementeren van nieuwe systemen.

Nadat hij Defensie verlaten had heeft hij zijn idee vormgegeven om militaire kennis, ervaring en inzichten toegankelijk te maken voor het bedrijfsleven en andere organisaties. Het Maurits Instituut is hiervan het resultaat.


De masterclass “Serious Gaming & Simulatie” draait meerdere keren per jaar. Maak uw interesse HIER kenbaar en wij houden u op de hoogte over wanneer deze unieke cursus weer van start gaat.

 

Cover - Brochure - Masterclass SG en Sim - 506x615

 
Heeft u vragen of wilt u deze training boeken? Bel ons, we zijn bereikbaar op 085 – 06 56 276.

U kunt ook gebruik maken van het contactformulier door op de groene knop te klikken.