Boek | ‘Klein binnen Groot’

Ebook - Klein binnen grootAlweer enige tijd geleden is het E-book ‘Klein binnen Groot, Rijnlandse wendbaarheid in complexe situaties’ verschenen. Tijdens onze masterclass reeks “Anders Kijken” hebben we gemerkt dat dit onderwerp nog steeds zeer actueel is, vandaar dat dit E-book nog eens onder de aandacht brengen.

 

Het E-book ‘Klein binnen Groot, Rijnlandse wendbaarheid in complexe situaties’ gaat over onderwerpen als ‘zelfsturende teams’, ‘klein binnen groot’, ‘klein buiten groot’, ‘netwerken en netwerkregie’, ‘omgaan met complexiteit’ en ‘up front acteren’. Het lijkt alsof we een nieuwe wereld zijn binnen getreden, maar in werkelijkheid zijn dit onderwerpen waar al eeuwenlang en met name in militaire organisaties mee wordt geworsteld. Daarom heeft zelfs Philip de Stoutmoedige (15de eeuw) een (kleine) rol in het boek, naast een selectie aan filosofen en managementgoeroes en de lessen van met name het Pruisisch-Duitse leger.

De Pruisen onderkenden namelijk al aan het begin van de 19de eeuw, na de slag bij Jena, de uitdagingen waar ze voor stonden. Ze realiseerden zich dat men in de chaos van het slagveld elke vorm van centrale aansturing wel kon vergeten en plannen meteen na het eerste treffen met de tegenstander de prullenbak in konden. Ze ontwierpen een nieuw besturingsconcept, ‘Auftragstaktik’, waar niet alleen alle elementen van het Rijnlandmodel in voorkomen (of andersom), maar dat nog steeds antwoord biedt op de vele uitdagingen waar wij in een steeds complexere wereld en maatschappij voor staan.

Maar daar moet je wel wat voor doen! Auftragstaktik keert terug naar de basiswaarden van vakmanschap, vertrouwen en verbinding en laat zien aan welke randvoorwaarden de organisatie, het management en de medewerkers moeten voldoen wil men wendbaar zijn en blijven in complexe situaties.

Waar het op neer komt is dat een aantal goede Rijnlandse waarden van vakmanschap, vertrouwen en verbinding de basis vormt voor het wendbaar en effectief functioneren van teams. Hoe beter zij functioneren des te effectiever de netwerken waarbinnen ze actief zijn. Dat gaat natuurlijk niet zomaar: er is een aantal randvoorwaarden waaraan de organisatie, het management en de medewerkers moeten voldoen wil men wendbaar zijn en blijven in complexe situaties.

Het is geen modieuze ‘quick fix’, maar de revenuen zijn de moeite waard: aantoonbaar betere teamprestaties en een hoger rendement voor de organisatie. En een organisatie die ‘fit voor de toekomst’ is, welke toekomst dan ook.

 

‘Klein binnen groot’ is een goed voorbeeld hoe lessen van militaire organisaties zich moeiteloos laten vertalen naar de actuele werkelijkheid. En daar is het Maurits Instituut om te doen!

 

‘Klein binnen Groot’ is het derde ebook in de Rijnland-Reeks. De reeks wordt regelmatig aangevuld met nieuwe ebooks. Een overzicht van alle verschenen ebooks in deze serie vindt u hier: www.eburon.nl/rijnland.

 

Titel : Klein binnen Groot, Rijnlandse wendbaarheid in complexe situaties
Auteur : Jaap Jan Brouwer
Reeks : Rijnland-reeks
Uitgeverij : Eburon
Uitvoering : epub
ISBN : 9789059729384
Prijs : € 4,95

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit thema of één van onze andere producten of diensten, of over wat het Maurits Instituut voor u kan betekenen, klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 070 – 206 00 16
Bestellen Meer weten?

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Boek | ‘Klein binnen Groot’”