Kerststress…?!

Kerststress...?!

Kerst; de één kan er niet op wachten, de ander schiet ervan in de ‘eindejaarstress’ en voor weer een ander hoeft het niet zo nodig. Zelf heb ik ‘last’ van alle drie. Als ik eerlijk ben overvalt kerst mij elk jaar toch weer een beetje. Ik weet natuurlijk dat het eraan komt, maar zo snel al… Op één of andere manier heb ik altijd het gevoel dat ik er nog niet klaar voor ben, voor het afsluiten van het jaar.

 

Lang verhaal kort, uiteindelijk sta ik toch weer met veel plezier in de keuken en blijkt de grootste uitdaging om 12 man aan een zespersoons tafel te krijgen. En als er op het laatste moment nog twee gasten bij komen of het dessert blijkt mislukt te zijn, dan verzinnen gewoon een oplossing. Sterker nog, er gebeurt elk jaar wel iets waar je het jaar daarop de grootste lol om hebben. Je zou zelfs kunnen zeggen dat we door deze onverwachte gebeurtenissen (of ’tegenslagen’) als gezin juist groeien.

 

Zakelijk gezien is het toch vaak een beetje anders. De meeste organisaties en medewerkers houden niet zo van veranderingen, onverwachte gebeurtenissen of tegenslagen. Als zo’n situatie zich voordoet is het vaak lastig om daar flexibel mee om te gaan of adequaat op te reageren. En ongemerkt komt dat best vaak voor en verstoren ze de dagelijkse gang van zaken, de verdere professionalisering, de groei of in het ergste geval zelfs de continuïteit van de organisatie.

Wellicht een mooi voornemen om in 2019 meer aandacht te besteden aan het voorkomen van en omgaan met verstoringen. Sowieso een goed idee, want in de wereld van vandaag moet je als organisatie tegen een stoot(je) kunnen. Zo kunt u 2019 tegenslagen en verstoringen voorkomen.

 

Namens het team van het Maurits Instituut wens ik u een bijzonder fijne en gezellige kerst en alvast een fantastisch en gezond 2019, vol nieuwe, leuke en inspirerende uitdagingen.

Hartelijke kerstgroet,
Onno Ruiter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.