In 4 stappen naar een organisatie die elke tegenslag aankan

Herken je deze situatie? Een aantal jaren geleden, al voelt het nog als gisteren, zette ik mijn computer aan. Hij leek er weinig zin in te hebben en maakte dit met een tikkend geluid duidelijk kenbaar. Lichtelijk geïrriteerd drukte ik nog een keer op de startknop, maar een zwart, leeg scherm bleef mij koud aankijken.

Ik begon het zelf een beetje warm te krijgen omdat een stemmetje iets in mij zei dat ik niet wilde horen. Ik checkte nerveus alle stekkers, drukte nog een paar keer op de start knop, stilte. Het stemmetje had gelijk en riep heel hard in mijn hoofd: “Oh nee, ik heb een computer crash!”

Na de eerste schok, kwam direct de volgende…”Ik heb geen goede back up! “Ik besefte direct dat ik een heleboel bestanden kwijt was geraakt en ook heel veel foto’s. Zoveel momenten uit mijn leven waren nu voor altijd van de aardbodem verdwenen. Zo ook de babyfoto’s van mijn middelste dochter. Pijnlijk! Mijn toenmalige vrouw ontplofte van woede en ik kon haar woede begrijpen.

Want eerlijk is eerlijk, ik wist dat dit soort dingen konden gebeuren en ik had geen plan B(ack-up) klaarliggen. De frustratie en de pijn heeft nog dagenlang in ons gezeten. En, was dit een herkenbaar verhaal?

Ik wist dat dit soort dingen konden gebeuren en ik had geen plan B(ack-up) klaarliggen. De frustratie en de pijn heeft nog dagenlang in ons gezeten. En, was dit een herkenbaar verhaal?

Een crash van een laptop of andere uitval van ICT middelen is iets waar de meeste organisaties op zijn voorbereid. Zij hebben maatregelen genomen om de gevolgen van zo’n gebeurtenis te beperken. Zij hebben wél zaken als up-to-date back-up’s, reserveapparatuur, noodstroomvoorzieningen en soms zelf uitwijk locaties geregeld. Zij hebben een plan B.

 

Maar hoe zit dat met andere gebeurtenissen of (be)dreigingen zoals:

  • Onverwachte binnen- of buitenlandse politieke besluiten
  • Uitval van kritische infrastructuur
  • Schadelijke posts op sociale media
  • Fraude, het ontvreemden van (gevoelige) bedrijfsgegevens
  • De gevolgen van een terroristische aanslag

Hoe is jouw organisatie voorbereid op onverwachte gebeurtenissen of (be)dreigingen die als donderslag bij heldere hemel je plannen omvergooien? Of erger, directe jouw voortbestaan bedreigen?

 

Risicocijfers

Velen denken, “het zal zo’n vaart niet lopen”. De verzekeraar Allianz heeft dit onderzocht.

In 2016 bleken de volgende risicocijfers in %, en wij zetten de inschatting van de virtuele meting van dit jaar in haakjes erachter:

  • Volatiliteit in markten 52 (schatting voor 2017 >65%),
  • Cyber incidents 40 (schatting voor 2017 >50%)
  • Protectionisme 39 (schatting voor 2017 >50%)
Top 10 business risks by region in 2016: Europe – Alianz Risk Barometer 2016.

 

Organisational Resilience

Resilience, een term die je in Nederland (nog) maar weinig tegenkomt. De overheid is er mee bezig, zo ook grote internationals, maar voor veel Nederlandse organisaties is Resilience nog onbekend terrein.

Organisational Resilience is het weerstandsvermogen of de veerkracht van een organisatie om te anticiperen en te reageren op verandering en grote onvoorziene gebeurtenissen (crisis), te overleven én hier sterker door te worden.

Met andere woorden; heeft jouw organisatie niet alleen een plan B en C, maar kan het ook na een stevige tik op de neus de wedstrijd voortzetten en winnen. Het gaat hierbij, naast het hebben van een (crisis)plan, vooral om de kwaliteit en de mentale veerkracht van de mensen in de organisatie.

 

Resilience 4-stappenplan

Dat organisaties met allerlei onverwachte gebeurtenissen, verstoringen of (be)dreigingen te maken kunnen krijgen is duidelijk. Dat de kansen hierop in deze VUCA wereld wellicht iets groter zijn dan in eerste instantie gedacht, is ook duidelijk. Maar wat nu?

Zoals we al eerder noemde is Resilience voor veel Nederlandse organisaties nog onbekend terrein. Onbekend maakt onbemind. Echter, de noodzaak is er wel degelijk om hier aandacht aan te besteden. Maar hoe?

Omdat “onbekend maakt onbemind” maakt hebben wij een zeer laagdrempelige systeem, het Resilience 4-stappenplan, ontwikkeld.

 

Stap 1 – Resilience Awareness Check

Meten is weten, toch? De Resilience Awareness Check is enerzijds een kennismaking met het thema Resilience, anderzijds een meting. Eén, je krijgt een eerste indruk van het weerstandsvermogen en de veerkracht, de Resilience, van jouw organisatie. Twee, je krijgt inzicht in wat er in je omgeving gebeurt. In dit geval in de Resilience van de eigen sector.

Na deze eerste, zeer eenvoudige, kennismaking met en inschatting van de situatie kan je bepalen wat Resilience voor jou betekent en besluiten welke stappen je al dan niet moet nemen.

Resilience Awareness >>

Stap 2 – Resilience QuickScan

Nu je weet hoe het gesteld is met het weerstandsvermogen en de veerkracht (Resilience) in jouw sector, is de volgende stap om meer inzicht te krijgen in de Resilience van de eigen organisatie.

Zijn wij als organisatie in staat om te anticiperen en te reageren op verandering en grote onverwachte gebeurtenissen (crisis), te overleven én hier sterker door te worden?

Hoe scoor je en hoe verhoudt dit zich ten opzichte van je “concullega’s”?

Resilience QuickScan >>

Stap 3 – Resilience DeepScan

De QuickScan vertelt je hoe je er globaal voorstaat, wat je “score” is op de 13 thema’s die aan de orde komen. Naar aanleiding van de uitkomst van de QuickScan kan bijvoorbeeld worden besloten om een Scan breder of dieper in de organisatie uit te voeren of nader in te gaan op thema’s waar minder op gescoord is.

De Resilience DeepScan geeft een compleet en organisatiebreed beeld van hoe resilient de eigen organisatie is en op welke thema’s verbetering nodig is.

Resilience DeepScan >>

Stap 4 – Take Action

Aan de hand van de uitkomsten van de voorgaande stappen is inzichtelijk geworden wat er goed gaat en wat beter kan op het gebied van Resilience. Om jouw organisatie meer Resilient te maken is belangrijk aandacht te besteden aan de verbeterpunten. Wij helpen je graag met het opstellen van een actieplan en bij het implementatie van de verbeterpunten.

 

Wil je meer weten over Organisational Resilience, ons 4-stappenplan, onze Resilience Body of Knowledgebase en onze meeting of mind sessies met internationale en nationale specialisten, klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 070 – 206 00 16.

Informatie aanvraag

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.