Immersive Learning

Onderdompeling in Games en Simulaties

 

Leren door het spelen van games staat volop in de belangstelling en is al jaren bezig aan een stevige opmars. Niet zo gek, want het spelen van een game gaat gepaard met gedrags- en attitudekenmerken die juist voor het leren essentieel zijn. In tegenstelling tot traditionele manieren van leren, dagen games meer uit en verhoogt het de aandacht, concentratie, doorzettingsvermogen, initiatief, het aangaan van uitdagingen, exploratie, de wil om jezelf te verbeteren en het oplossen van problemen.

SUIT - small unit immersive trainer 02Het vermaak in een “serious game”, een spel met een ander primair doel dan puur vermaak, dient om de beleving te versterken en daarmee ook de overdracht van informatie. Om het leereffect te bereiken worden specifieke doelen ingebouwd in het spel. Dit samen met een zeer realistische beleving (de onderdompeling) van het spel zorgt voor een maximaal leereffect van de speler. Dit noemen we “Immersive Learning”. Leren door te beleven.

Meer en meer worden serious games geïntegreerd met simulaties, waarbij de simulatie laat zien hoe een gegeven uitgangssituatie in tijd en ruimte verandert en zich ontwikkelt. Dit vergroot de realistische beleving (de immersie) en maakt de toepassingsmogelijkheden ongekend groot. Omdat het onderscheid tussen serious games en simulatie steeds kleiner wordt, spreken wij liever van simulatie. Het gaat tenslotte in veel gevallen om een nabootsing van de werkelijkheid.

 

Wist u dat militaire organisaties aan de wieg hebben gestaan van Serious Games en Simulatie? Zij maken hier al sinds 1812 gebruik van en hebben hier heel veel kennis en ervaring over.

 

Serious Gaming & Simulatie 02Simulatie kent vele toepassingsmogelijkheden. Binnen de het leger wordt het o.a. gebruikt voor het aanleren en beoefenen van specifieke kennis en vaardigheden, ervaren door te doen. Maar ook om (in)zicht krijgen in nieuwe situaties zoals bijv.; vliegen in de JSF, inzicht krijgen in de mogelijke gevolgen van een besluit, hoe ziet Mali eruit, wat is de situatie bij hoog water of als er een dijk doorbreekt. Dus voor het verkrijgen van (Situational) Awareness. Door aan dit beeld extra data toe te voegen zoals bijv.; posities van eigen mensen of actuele weersgegevens ontstaat steeds meer een compleet beeld van een situatie, een Common Operational Picture.

In de militaire wereld worden Simulatie vooral gebruikt om ervoor te zorgen dat militairen zich zo goed als mogelijk kunnen voorbereiden op een missie. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en beperkt bovendien het risico op slachtoffers. De evaluatiemogelijkheden van Simulatie speelt hierbij een hele belangrijke rol. Doordat de computer alles registreert is er geen discussie mogelijke over de uitvoering van processen, drills, communicatie, jouw rol in het team, enz. Dit maakt het serious.

 

Wat kunt u leren van de inzichten in het gebruik van simulatie bij de Krijgsmacht?

 

Waar kunt u simulatie bijv. voor inzetten:

  • Het opleiden en trainen van piloten, sporters maar ook artsen.
  • Het verhogen van klantvriendelijkheid.
  • Het ondersteunen bij besluitvorming of logistieke vaagstukken.
  • Het bepalen en testen van strategie.
  • Het aanleren en beoefenen van medische procedure en/of operatietechnieken.
  • Het trainen van verlos- en verpleegkundigen.
  • Het beoefenen en testen van uw continuïteits- of crisisplan.
  • Het nabootsen van een onverwachte gebeurtenis, of juist de gevolgen van een ingreep inzichtelijk maken.
  • What-if scenario’s inzichtelijk maken, voorspellingen, future memories,
  • Enz.

 

Wilt u simulatie toepassen in uw eigen organisatie en leren op welke manier simulatie uw eigen organisatie kan helpen verbeteren? Overweeg dan onze masterclass Serious Games & Simulatie.

 

Meer info

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.