Hoe overleef of overwin je als organisatie grenzeloze onzekerheid?

Daarover gaat dit artikel, hoe belangrijk het is dat je als organisatie die grens juist kan verleggen, zodat je onzekerheid overwint. Eerst iets over grenzen tussen landen. Eerst een verhaal.

Nog niet zo lang geleden was ik in de VS voor bezoek aan een grote vakbeurs. Bij de paspoortcontrole dacht ik eerst niets aan de hand, toen ik mijn paspoort aan de immigratie ambtenaar overhandigde. Totdat hij als een drilsergeant bastte WHY ARE YOU HERE FOR? AND WHAT IS YOUR DESTINATION? Nauwelijks kon ik antwoorden, tot er een nieuw spervuur aan vragen kwam.

Gelukkig kon ik kalm de vragen beantwoorden. Moraal: Dit verhaal laat nog eens zien hoe sterk de Amerikanen hun grenzen bewaken, en ook de moraal: Laat je niet van de wijs brengen, blijf zeker van je zaak.

 

Hoe gaan de Amerikanen met hun grenzen om? Het decreet van de Amerikaanse president Trump over het inreisverbod, voor diverse landen, heeft behoorlijk wat ophef veroorzaakt. Om even iets te noemen: CEO’s van vooraanstaande Amerikaanse bedrijven hebben een scherp protest laten horen. Volgens hen bedreigt het verbod het voortbestaan van hun ondernemingen die afhankelijk zijn van internationaal talent.

Mogelijk zijn ze echter nog veel beduchter voor de grenzeloze onzekerheid van plannen voor een protectionistisch Amerika, voor de ambiguïteit van een president die zich mengt in waarheidsvinding en zijn ze beducht voor politieke instabiliteit.

 

Ondernemers houden daar niet van, van besluiten die hun wereld van de ene op de andere dag op zijn kop zetten.

 

Er bestaat een omgeving waar mensen hierop juist worden getraind. Om met hun mensen strategie en operaties uit te voeren in een complexe en onvoorspelbare omgeving. Militairen hebben een hoog weerstandsvermogen en militaire eenheden worden getraind op weerbaarheid. Zij opereren per definitie in een VUCA omgeving.

Zou u willen zien hoe militairen dat aanpakken en organiseren?

Want: Hoe is uw organisatie voorbereid op onverwachte politieke besluiten of andere (be)dreigingen die als donderslag bij heldere hemel plannen omver gooien? Of erger, uw directe voortbestaan bedreigen?

Vind je het ook belangrijk dat je als organisatie grenzen kan verleggen, zodat je die onzekerheid overwint?

 

Het Maurits Instituut heeft, zoals eind vorig jaar al aangekondigd, de afgelopen maanden hard gewerkt aan de implementatie van haar nieuwe dienst Organisational Resilience.

Organisational Resilience is het weerstandsvermogen of de veerkracht van een organisatie om te anticiperen en te reageren op verandering en grote onvoorziene gebeurtenissen (crisis), te overleven én hier sterker door te worden.

Talloze bedrijven en organisaties worden geconfronteerd met plotselinge onvoorspelbaarheid van de uitkomsten van hun plannen en ambities. Velen denken, “het zal zo’n vaart niet lopen”. De verzekeraar Allianz heeft dit onderzocht. In 2016 bleken de volgende risicocijfers in %, en wij zetten de inschatting van de virtuele meting van dit jaar in haakjes erachter : Volatiliteit in markten 52 (>65), Cyber incidents 40 (>50) en Protectionisme 39 (>50)

Top 10 business risks by region in 2016: Europe – Alianz Risk Barometer 2016

 

Resilience Onderzoek

Middels een klein onderzoek willen wij inzichtelijk maken hoe organisaties in uw branche zijn voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en (be)dreigingen. Het Resilience Onderzoek is een online onderzoek en bestaat uit 13, wetenschappelijk gevalideerde vragen, en vraagt 5-8 minuten van uw tijd. Na voltooiing ontvangt u binnen enkele weken een rapport met daarin hoe het gesteld is met de Resilience in uw branche vergelijking met andere sectoren.

Deelnemers aan het onderzoek maken kans op een uitgebreide Resilience QuickScan, ter waarde van € 287,-. We geven er 100 weg, dus wees er snel bij. (Maximaal één Resilience QuickScan per organisatie).

Resilience onderzoek >>

Resilience QuickScan

Bent u geïnteresseerd in een uitgebreide resilience analyse van uw organisatie? Dan bieden wij, vanaf 1 maart 2017, u onze online Resilience QuickScan. De is een uitgebreide online, wetenschappelijk gevalideerd, assessment met meer dan zeventig wetenschappelijk gevalideerde vragen over 13 onderwerpen.

Na voltooiing van de online Resilience QuickScan ontvang je binnen enkele dagen een valide rapportage met je “Resilience Score” per onderwerp en lijst met aanbevelingen op de punten waar je minder goed scoort.

Reserveer QuickScan >>

 

Wil je meer weten over Organisational Resilience, onze Resilience DeepScan (het aantrekkelijk geprijsde vervolgtraject), onze Resilience Body of Knowledgebase en onze meeting of minds sessies met internationale en nationale specialisten, klik dan op de onderstaande knop of bel ons op 070 – 206 00 16.

Informatie aanvraag >>

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.