Het Commanders Intent

Hoe krijg je als bestuurder, directeur of manager je plannen uitgevoerd? Hoe zorg je ervoor dat jouw mensen je plan begrijpen en realiseren?

Commanders IntentMaar al te vaak lopen de plannen vast en wordt het gewenste uitkomst niet bereikt. Niet alleen frustrerend maar vaak ook schadelijk voor de organisatie. En schade kost vaak veel geld.

In militaire organisaties staat de opdracht en de gewenste uitkomst altijd centraal. Dit kan alleen gerealiseerd worden als iedereen precies weet wat er moet gebeuren, wat zijn/haar rol is en hierin zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. Als dat niet gebeurt, worden de gewenste effecten niet bereikt en vallen er wellicht onnodig slachtoffers. Niet verwonderlijk dat er ALLES aan wordt gedaan om dit te voorkomen.

Net als een bestuurder, directeur of manager, heeft een militair commandant een opdracht of doelen die hij moet bereiken. Naast het hebben van een opdracht is het voor militairen essentieel te weten wat het hogere doel achter een opdracht is. Wat is de bedoeling, het oogmerk, van de (hogere) commandant en waarom? Dit zorgt er namelijk voor dat iedereen handelend in de geest van de commandant en datgene doet wat bijdraagt aan de gewenste uitkomst.

Het Commanders Intent, de bedoeling van de aanvoerder, wordt gebruikt om het hogere doel achter een opdracht weer te geven. In het Commanders Intent formuleert de commandant op een heldere wijze de gewenste uitkomst van een opdracht of operatie en het waarom. De commandant geeft zijn ondercommandanten aan welke doelstellingen hij wil bereiken, wat hun rol daarin is en de redenen waarom. Vervolgens wijst hij hen de middelen toe om aan hun opdracht te kunnen voldoen. Hij geeft niet aan ‘hoe’ het moet gebeuren.

Besluitvorming

De commandant bepaalt wat hij wil bereiken en waarom. Zijn ondercommandanten kijken op welke manier, zij hieraan kunnen bijdragen en werken een aantal opties uit. Daarbij kijken zij welke middelen, mensen, informatie en tijd zij tot hun beschikking hebben, en/of nodig hebben om hun opdracht uit te kunnen voeren. Hiervoor wordt regelmatig met de commandant teruggekoppeld. Bij het maken van de plannen, houden zij steeds voor ogen welke uitkomst hun commandant wil bereiken.

Bevelvoering

Naast het maken van plannen en het goed kunnen overbrengen hiervan, is goed leiderschap essentieel. Immers overeenkomstig het plan worden acties uitgevoerd om de gewenste uitkomst te bereikt. Liefst zonder verliezen van mensen en materieel. Dat vraagt commitment aan de opdracht van het hele team en vertrouwen in elkaar, het team en de commandant. Daarvoor is goed leiderschap van levensbelang.

Opleiden en trainen

Bij de planning en uitvoering moet het personeel over de juiste skills beschikken. Dus commandanten om te plannen en leiding te geven en “de boots on the ground” om het werk te verrichten dat leidt tot de gewenste uitkomst. Dit betekent dat de commandant en zijn staf getraind worden in het planningsproces, de eenheden om geïntegreerd op te treden, de teams in hun operationele procedures en de enkele man in zijn individuele skills en vaardigheden.

Wilt u meer weten over hoe de voordelen van een heldere geformuleerd Commanders Intent, over uniforme werkwijze binnen uw organisatie, over de bestuursstijl “Opdrachtgerichte Commandovoering”, het belang van gedegen besluitvorming, over het succesvol uitvoeren van plannen en het bereiken van de gewenste uitkomst of over het belang van opleiden en trainen?

Schrijf u dan nu in voor de Masterclass Reeks “Anders Kijken” .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.