Hackers vormen grote bedreiging voor bedrijfscontinuïteit

In een onlangs verschenen rapport over digitalisering waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving voor de gevolgen van een storing of hack van het elektriciteitsnetwerk. De steeds complexere ICT-toepassingen van deze tijd maken het elektriciteitsnetwerk kwetsbaarder voor storingen en uitval, maar zeer zeker ook voor cyberaanvallen.

 

Ook zonder een cyberaanval kan een klein probleem grote gevolgen hebben en leiden tot maatschappelijke ontwrichting, zo stelt het planbureau in haar rapport. Dit lijkt allemaal ver van ons bed, maar de kans hierop is zeer reëel. Begin deze maand nog waarschuwde het cybersecuritybedrijf Symantec dat hackers zijn binnengedrongen bij verschillende energiecentrales in de VS en Europa. De hackers lijken gelieerd te zijn aan een overheid en zouden hun controle over de systemen kunnen gebruiken om op bepaalde momenten de stroom uit te laten vallen.

 

Gevolgen voor bedrijfscontinuïteit

Een eventuele storingen of uitval van het elektriciteitsnetwerk kan ook grote gevolgen hebben voor de continuïteit uw organisatie. Probeert u zich de omvang van de schade maar eens voor te stellen als er 3 dagen of meer geen stroom is.

U kunt zich wellicht ook een ander scenario voorstellen. Een scenario waarbij u vooraf hebt nagedacht over dit soort calamiteiten en waarbij u maatregelen heeft getroffen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen. Een scenario waarbij u als organisatie sterker uit deze situatie komt omdat de mind-set van uw organisatie anders is dan andere.

Stap 1 in hoe u dit kunt realiseren, leest u hier.

 

Wilt u meer weten over het thema bedrijfscontinuïteit of over hoe u passende maatregelen kunt treffen, neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken via info@maurits-instituut.nl of op 085 – 06 56 276.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.