Dit lost het plasticafvalprobleem op…

Deze keer, bij wijze van hoge uitzondering, een artikel dat niets te maken heeft met militaire lessen die u kunt toepassen in uw organisatie. Deze keer ‘misbruiken’ we onze website om een heel bijzonder project onder de aandacht te brengen. Namelijk een project dat bijdraagt aan het oplossen van het enorme wereldwijde plasticafvalprobleem.

Ik hoef u niet te vertellen dat het plasticafval dat wij met z’n allen produceren een gigantische belasting voor het milieu oplevert. Afval waar we in veel gevallen geen raad mee weten, zeker sinds landen als China ons plastic afval niet meer wil importeren.

 

Even een paar getallen:

  • Het totale gewicht aan plastic afval op de wereld wordt geschat op 6,3 biljoen kg.
  • Daarvan is slechts 9 procent gerecycled
  • 8 miljard kg plastic afval komt jaarlijks in de oceanen terecht.
  • Als de huidige trend doorzet, zal er in 2050, 12 biljoen kg plastic op vuilstortplaatsen liggen.

 

Ongeveer een maand geleden kwamen we in contact met een bedrijf dat productie-units maakt die, per dag, 20.000 kg plasticafval kunnen omzetten naar 15.000 tot 18.000 liter olie, zonder dat daarbij schadelijke stoffen in het milieu komen! Deze olie is ook nog eens véél schoner dan reguliere olie, omdat alle schadelijke stoffen er al uit zijn gehaald toen er plastic van gemaakt werd.

Fantastisch toch?! Maar, we zouden geen Nederlanders zijn als we niet eerst heel kritisch onze wenkbrauw omhoogtrekken. En eerlijk is eerlijk, dat deden wij ook. Ook bij ons kwamen er opmerkingen als: “Dat kan toch niet”, “Als dat zo is waarom weten wij dat niet”, “Waarom staan er dan wereldwijd niet van dit soort apparaten het plasticafval op te ruimen?”, enz.

Een beetje kritisch zijn is natuurlijk prima, maar een beetje ondernemer, bestuurder, directeur of manager weet ook dat er niets verandert als we blijven doen wat we altijd doen. En dus zijn wij er wat dieper in gedoken. Wat ook hielp was dat diegene die ons in contact had gebracht met dit bedrijf, net terug kwam van een bezoek aan dit bedrijf. Lang verhaal kort, het is een echt bedrijf met een echt product dat werkt.

Naast dat het geweldig is om bij te dragen aan het oplossen van het plasticafval probleem, bleek er ook nog een héle interessante zakelijke kant aan dit project te zitten. Namelijk, dat de EU eind vorig jaar heeft besloten dat er in 2021 1,5% van dit soort olie vermengd moet worden met reguliere brandstof. Even een paar cijfers: In de EU wordt jaarlijks 340 miljoen ton (340 miljard liter) brandstof verbruikt. Dat betekent dat de EU een markt heeft gecreëerd van 5,1 miljoen ton (5,1 miljard liter) van dit soort brandstof, die in de categorie Advanced Bio Fuel valt. In 2030 moet er maar liefs 10% Advanced Bio Fuel toegevoegd worden aan de reguliere brandstof. Dat is dit 34 miljoen ton (34 miljard liter) per jaar. Met deze regelgeving heeft de EU een enorme vraag gecreëerd naar Advanced Bio Fuel. Een vraag waar bij lange na niet aan voldaan kan worden met de huidige productie capaciteit.

 

Waarom dit artikel? Wij vinden het, net als u hopelijk, geweldig dat er op meerdere vlakken gewerkt wordt aan oplossingen die bijdragen aan het oplossen van het plasticafval probleem. Zo geweldig zelfs dat wij als Maurits Instituut besloten hebben hierin te investeren en zo bij te dragen om wereldwijd zoveel mogelijk van deze productie-units operationeel te krijgen. Met dit artikel willen wij u niet alleen informeren, maar ook beetje verleiden om hetzelfde te doen ook en bij te dragen aan het aanpakken van dit gezamenlijke probleem. Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk dat dit een zeer interessante investering kan zijn. Twee vliegen in een klap dus.

Wilt u meer weten hoe u als bedrijf of als particulier kunt investeren in dit project? Laat dan hier uw gegevens achter.

U wordt dan binnen 5 werkdagen gebeld door PlasticWaste2Fuel om de mogelijkheden te bespreken.

* indicates required
Ben u zakelijk of particulier geïnteresseerd? *