Cyberweerbaar of weerbaar als organisatie?

Regelmatig verschijnen er in de media berichten over cyberaanvallen of “computerstoringen” bij grote bekende bedrijven. Je zou daardoor kunnen denken dat cyberaanvallen vooral bij dit soort bedrijven plaatsvinden. Niets is echter minder waar, want met name bij MKB-bedrijven nemen de cyberaanvallen in aantal en heftigheid toe. Een term die dan al snel valt is Cyber-resilience, zeg maar de weerbaarheid van de ICT-omgeving. Maar dekt dat de lading en dient er niet breder gekeken te worden?

Resilience is het weerstandsvermogen en de veerkracht van een organisatie. Met andere woorden; de capaciteit om tijdig te anticiperen en te reageren op verandering en grote schokken én hier sterker door te worden. Door juist en tijdig te acteren op verandering, bedreigingen of onvermoede gebeurtenissen is de organisatie beter in staat om deze te overleven, van de impact te herstellen en te evolueren in een nog sterkere organisatie. 

Weerbaar zijn tegen cyberaanvallen, cyber-resilience, is natuurlijk heel belangrijk, want bij een verstoring of het uitvallen van de ICT-omgeving komen veel bedrijfsprocessen stil te liggen. En dat kost omzet, klanten, service, dienstverlening en in ergere gevallen schade aan de samenleving of zelfs mensenlevens. Maar wat als ondanks forse investeringen in cyber-resilience er onverhoopt toch iets gebeurt waardoor de ICT-omgeving uitvalt? Moet de rest van de organisatie (of samenleving) dan niet in staat zijn tijdig en adequaat te reageren om de schade te beperken? Moet de hele organisatie dan niet resilient zijn?

Het Maurits Instituut houdt zich bezig met het verhogen van de weerbaarheid en veerkracht, de resilience, van organisaties. In onze ogen is cyber-resilience daar een onderdeel van. Want hoe je resilence ook uitlegt, uiteindelijk gaat het om het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit (of de samenleving) en alles wat daarmee te maken heeft. Dat is waar het Maurits Instituut goed in is.

Hoe Resilient is uw organisatie?

Wilt u weten hoe resilient (weerbaar en veerkrachtig) uw organisatie is? Doe dan onze GRATIS online Resilience QuickScan. In slechts 5 minuten krijgt u meer inzicht in de gebieden waar uw organisatie risico loopt.

Klik op de blauwe knop en start direct met de QuickScan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.