Cursus | Continuïteit & Crisismanagement

Cursus | Continuïteit & Crisismanagement

 

Een onvoorziene gebeurtenis of (be)dreiging kan onze samenleving maar ook uw organisatie onder grote druk zetten. Het onderschatten of negeren van zo’n gebeurtenis, zeker in samenhang met het onderschatten van de impact ervan, kan zelfs  leiden tot een crisis.

 

Heeft u als organisatie wel eens te maken gehad met:

 • Uitval van ICT-diensten of van andere kritieke infrastructuur?
 • Een onthulling van vertrouwelijke informatie?
 • Plotselinge veranderingen in dagelijkse omstandigheden?
 • Een onveilige situatie die ontstond door de door uw geproduceerde of geleverde producten?
 • Een geweldsincident, brand of inbraak?
 • Negatieve berichten op sociale media?
 • Het onverwacht niet meer kunnen voorzien in de klantbehoefte door bijv. een probleem bij uw toeleverancier?

Bedrijfscontinuïteit- en Crisismanagement

Onderschatten of negeren van deze signalen, zeker in samenhang met het onderschatten van de impact, resulteert erin dat zo’n incident uitgroeit tot een calamiteit die zelfs kan leiden tot een crisis.

Vanuit onze eigen internationale militaire en civiele crisismanagement ervaringen weten we wat er voor succesvol crisismanagement nodig is en welke begrippen hierin centraal staan. Het hebben van een plan alleen is niet voldoende. Daarom is het van essentieel belang mogelijke crisissituaties te onderkennen en te beoefenen met een voor haar taak berekend crisisteam.

Wat leert u?

Aandacht besteden aan bedrijfscontinuïteit en crisismanagement zorgt ervoor dat u weet welke risico’s uw organisatie loopt en dat u maatregelen heeft genomen om deze te voorkomen. Mocht er dan onverhoopt toch iets misgaan dan zorgt uw crisisteam ervoor dat uw organisatie op een flexibele en adaptieve manier deze situatie(s) het hoofd te kan bieden. Dit straalt vertrouwen en professionaliteit uit naar uw medewerkers, klanten en relaties.

Tijdens deze cursus leert u o.a.:

 • De beginselen van crisismanagement.
 • Het creëren, opleiden en trainen van een goed functionerend en goed geoefend crisisteam.
 • Het inventariseren van risico’s.
 • Het opstellen van preventieve maatregelen om een crisissituatie te voorkomen.

Voor wie?

 • Bestuurders, (top)managers en directieteams.
 • (Aankomende) crisis professionals.
 • Bestaande crisismanagement teams.
 • Bestaande crisismanagement organisaties met behoefte aan reflectie en deskundig advies.

Decision Support Room

Tijdens de cursus maken wij gebruik van onze Decision Support Room. Deze ruimte is speciaal ontworpen voor het faciliteren van trainingen op het gebied van Bedrijfscontinuïteit, Crisismanagement en Decision Support. Daarnaast is deze ruimte ook geschikt voor operationele ondersteuning.

Decision Support Room beschikt over meerdere beamers, een interactieve 55 “ touch table,  whiteboards en gaming/simulatie ondersteuning.

 

 

 

De cursus Continuïteit en Crisismanagement is opgebouwd uit 3 modules.

 1. De 1ste module is een integrale, algemene en brede oriëntatie op het thema. Zo komen o.a. (be)dreigingen, verantwoordelijkheden, kerntaken, de nadere uitwerking daarvan en Risicoanalyse en evaluatie aan bod. De basis wordt gevormd door lessons learned en lessons indentified uit nationale en internationale crises.
 2. In de 2de module wordt ingegaan op de kernprocessen (Plan- en Besluitvorming, Leiding, Informatiemanagement en Communicatie) en de dynamiek van een crisisstaf. Daarnaast komt de aanzet voor de organisatorische borging aan bod. Een aantal praktische cases vormen het decor waarin op schoolse wijze kerntaken, processen en de organisatorische opzet van de staf tot een werkbaar geheel wordt samengesmeed.
 3. De 3de en laatste module is de “benchmark” ofwel de “lakmoesproef”. Na een samenvatting wordt de cursus afgesloten met een oefening waarin een (crisis)situatie om een integrale aanpak vraagt.

De cursus heeft 3 bijeenkomsten van 10:00 uur tot 17:00. De modulaire opzet faciliteert meerdere opties voor de eerder benoemde, verschillende doelgroepen.

» Meer details over de inhoud van deze cursus

Module 1 | Algemene oriëntatie op Crisismanagement

In deze eerste module wordt op basis van een grootschalig internationaal onderzoek naar verscheidene crises aandacht besteed aan de theoretische basis van crisismanagement, de daaraan verbonden verantwoordelijkheden en kernvereisten, de relevante begrippen, context en de bedreigingen. Vervolgens worden die risico’s nader beschouwd en op hun impact bezien.

Module 2 | Crisisprocessen en -organisatie

In de 2de module wordt ingegaan op de samenstelling en dynamiek van een crisisstaf. De uitgebreide, diepgaande en praktische ervaringen van onze docenten vormen de basis en het decor waarin de kerntaken, processen en de organisatorische opzet van een crisisstaf tot een werkbaar geheel worden samengesmeed.

Module 4 | Samenvatting en Oefening

Tijdens deze laatste module worden de voorgaande, meer theoretische modules in hun onderlinge samenhang bezien. Het geheel wordt afgesloten met een oefening waarbij de deelnemers in een crisissituatie worden gebracht. Deelnemers worden uitgedaagd aan de hand van een representatief en pakkend scenario het eerder besprokene in praktijk toe te passen. Zo gaan ze aan de slag met o.a. het opzetten van een crisisorganisatie, het maken van plannen en besluitvorming, leidinggeven, informatiemanagement en verdere toepassing van de besproken processen.

» Minder details

Deze cursus maakte tot medio 2016 deel uit van het aanbod van de Hogeschool Wageningen (later de European Port Business School) van de (post) HBO opleiding Crisismanagement en is nu ondergebracht bij het Maurits Instituut.

 

Prijs:€ 2.455,- p.p.
Aantal deelnemers:min. 8, max. 12 personen
Duur:3 dagen van 10:00 tot 17:00
Studiemateriaal:Wordt door ons verzorgd
Locatie:Onze trainingslocatie in Hilversum
Overige:Geeft u de voorkeur aan een incompany cursus? Informeer dan naar de mogelijkheden.
Voor groepen is maatwerk of het volgen van een deel van de modules ook een mogelijkheid.
Bijzonderheden:De deelnamekosten voor deze masterclass zijn exclusief 21% BTW, incl. documentatie, koffie & thee en lunch. Alle prijzen zijn per persoon en onder voorbehoud van wijzigingen. De cursusgelden worden voor aanvang van de masterclass gefactureerd en voldaan.

 


De cursus Continuïteit & Crisismanagement draait meerdere keren per jaar. Maak uw interesse HIER kenbaar en wij houden u op de hoogte over wanneer deze unieke cursus weer van start gaat.

 

Brochure - Cover - C&C v1.0

Heeft u vragen of wilt u deze training boeken? Bel ons, we zijn bereikbaar op 085 – 06 56 276.

U kunt ook gebruik maken van het contactformulier door op de groene knop te klikken.