Besturen in chaos

Managen in chaos“Chaos is de praktijk van het slagveld” en “geen enkel plan overleeft het eerste contact met de vijand”. Dit zijn zo maar een paar opvattingen over het functioneren van militaire organisaties. De vraag is welke mate van aansturing mogelijk is binnen de chaos van het slagveld. De Pruisen kwamen na evaluatie van de door hen verloren slag bij Jena in 1805 tot de conclusie dat men elke ambitie op het terrein van centrale aansturing op het slagveld moest laten varen. Zij ontwikkelden in de jaren daarna het besturingsconcept Auftragstaktik, later ook bekent geworden als Management by Objectives en Mission Command.

Dit begrip dook meer dan 150 jaar later op de Amerikaanse managementliteratuur als Management by Objectives en Mission Command. In de tussentijd was dit Pruisisch/Duitse besturingsconcept met zijn nadruk op zelfstandigheid én samenwerking uitvoerig, in de meest veeleisende en dynamische omstandigheden, getest door miljoenen Duitse soldaten. Het maakte dat de Geallieerde tegenstanders naar eigen zeggen alleen een kans van slagen hadden bij een 3:1 overwicht.

Auftragstaktik geeft u een helder beeld aan welke voorwaarden uw organisatie, leidinggevenden, teams en medewerkers moeten voldoen om daadwerkelijk eigenstandig te kunnen handelen. En dat kan heel handig zijn in een tijd waarin iedereen plotseling een mening heeft over organiseren 2.0, in feite een late en nog weinig doordachte variant op Auftragstaktik. Want een ding is duidelijk, Auftragstaktik (of organiseren 2.0) is geen quick fix, het heeft de Pruisen en Duitsers veel denkwerk gekost om tot komen tot een uitgebalanceerde organisatie. In tegenstelling tot wat vaak gebeurt, kun je zelfsturing of zelforganisatie – om maar wat modieuze termen te noemen – niet zo maar afkondigen; je moet daar veel voor doen. Auftragstaktik geeft deze randvoorwaarden duidelijk weer zodat u weet waar u aan toe bent en welke uitdagingen op het terrein van organisatieontwikkeling voor u van belang zijn.

Deze weinig gekende schat aan ervaring levert inzichten op over de randvoorwaarden die voor succesvol werken met zelfstandige eenheden noodzakelijk zijn en wanneer men het concept wel en wanneer niet kan gebruiken. Deze minimasterclass gaat over dit besturen en managen in chaos met behulp van Auftragstaktik, de cultureel – historische context, de randvoorwaarden, ervaringen en effecten en de hedendaagse verschijningsvormen van Auftragstaktik.

 

Dit onderwerp kan op meerdere wijzen worden behandeld en het programma kan worden aangepast aan de wensen van de organisatie en wel in de vorm van:

  • Een mini-masterclass: 2 uur: inleiding en discussie
  • Een masterclass: 4 uur: inleiding, vertaling naar de eigen praktijk en discussie
  • Workshop: gehele dag: uitgebreide inleiding, twee vertalingen naar de eigen praktijk, discussie en conclusies.

 

Heeft u vragen of wilt u op de meer weten over Besturen in chaos & Auftragstaktik neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 070 – 206 00 16

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Besturen in chaos”