Alles voor het goud

Hoe Defensie en topsport van elkaar kunnen leren

 

Tekst: Arjen de Boer
Foto: Leo van Westerhoven, Dutch Defence Press/eigen archief Gerard Rietjens

 

Wielrenners naar de Rucphense hei sturen, mee met de commando’s. Inspanningsfysioloog Gerard Rietjens deed het. Hij gelooft in een kruisbestuiving tussen topsport en Defensie.

lm-header-kct-oefeningEen flinke dosis discipline gecombineerd met vastberadenheid en in ‘goed’ Nederlands ausdauer. Het zijn 3 onmisbare ingrediënten voor Nederlandse topsporters. Maar ook voor militairen in het algemeen en het Korps Commandotroepen (KCT) in het bijzonder. Toch kunnen beide groepen veel van elkaar opsteken, meent Gerard Rietjens, inspanningsfysioloog bij de afdeling Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie (TGTF) en fieldlab manager bij het KCT.

“Qua gezonde voeding, training, blessurepreventie en revalidatie kan de krijgsmacht veel van topsporters leren”, stelt Rietjens. “Andersom kunnen sporters veel van militairen leren over teamwork.” Maar hierover verderop meer.

Rietjens weet waarover hij praat. Want naast zijn baan bij het KCT werkt hij voor de professionele wielerploeg Team LottoNL-Jumbo (voorheen Belkin, red.). Hierover gaf de fysioloog 8 januari een korte lezing op het symposium ‘Grensverleggen… is logisch’, dat werd georganiseerd in het kader van het 200-jarige jubileum van de Koninklijke Landmacht (zie kader). Een volle zaal – met onder de aanwezigen Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif – luisterde naar een verhaal over afzien in de Tour de France.

Lees hier verder.