4 belangrijke dingen die u moet weten over Resilience

 1. Wat betekent Resilience voor uw organisatie.

 2. Natuurrampen zijn NIET de enige oorzaak van verstoring van de bedrijfsactiviteiten.

 3. Een calamiteiten- of crisisplan is NIET GENOEG

 4. Organisational Resilience planning kost GEEN vermogen


 

Stelt u zich de volgende situatie voor.

Het is 16:00 op een zeer regenachtige dinsdag. Een deel van het schijnbaar stevige dak van uw kantoor stort in. Door verstopte regenwaterafvoeren is al het water op het dak blijven staan en daar was het dak niet op berekend. De brandweer beveelt, na een kort inspectie, de onmiddellijke evacuatie van het hele gebouw. Het BHV-team begint een ordelijke evacuatie en iedereen wordt gedirigeerd naar aangewezen verzamelplaats, precies zoals gepland. Na de telling blijkt dat iedereen veilig het gebouw heeft verlaten. So far so good.

De inmiddels gearriveerde expert van de brandweer geeft aan dat het gebouw voor onbepaalde tijd gesloten wordt vanwege verder instortingsgevaar. U kunt niet bij uw gegevens of producten en in minder dan een half uur ligt uw hele bedrijf voor onbepaalde tijd stil.

Wat nu? Hoe kunt u zaken blijven doen? Heeft u een plan? Daarnaast zult u ook niet de enige zijn met vragen. Wat dacht u van uw medewerkers en klanten?

 

1.  Wat betekent Resilience voor uw organisatie

Organisational (of Business) Resilience is het weerstandsvermogen of de veerkracht van een organisatie om te anticiperen en te reageren op verandering en grote onvoorziene gebeurtenissen (crisis), te overleven én hier sterker door te worden.

Met andere woorden; bent u als organisatie instaat uw missie voort te zetten na een grote onvoorziene gebeurtenis.

 

De sleutel tot veerkracht is flexibiliteit

Laten we beginnen met wat Organisational Resilience betekent voor uw organisatie. Hoe veerkrachtig is zij en hoever kan uw organisatie buigen voordat ze breekt? Organisational Resilience gaat niet alleen over het voorkomen dat een organisatie breekt, maar ook over het verhogen van de veerkracht. Dus eigenlijk over flexibeler worden.

De basis van Organisational Resilience Planning is het identificeren van bedrijfskritische processen, functies, middelen en mensen die in tijd van “nood” essentieel zijn voor het draaiend houden van de organisatie. Extra aandacht vergen missie-kritische en tijdsgevoelige functies, omdat ze het minst flexibel zijn. Net zoals het belangrijk is om te weten welke functies, middelen en mensen nodig zijn om uw bedrijf draaiend te houden, is het minstens zo belangrijk om te weten wat uw bedrijf de das om kan doen.

Een belangrijk onderdeel van effectieve Organisational Resilience Planning is het vaststellen van een aanvaardbaar minimumniveau van de operaties. Daarnaast is het een cruciale stap om vast te stellen wat de zwakke plekken, uw risico’s, zijn, zodat u maatregelen kunt nemen om deze risico’s te beperken.

 

2.   Natuurrampen zijn niet de enige oorzaak van verstoring van de bedrijfsactiviteiten

Vaak wordt er veel tijd gestoken in het voorbereiden op (natuur)rampen, brand en overstroming zijn hiervan voorbeelden. Begrijpelijk overigens, want dit soort verstoringen verschijnen regelmatig in de media. Wist u bijvoorbeeld dat van de meest voorkomende bedreigingen, natuurrampen pas op de 6de plaats staan?

Bron: Allianz Risk Barometer 2016

Hoewel natuurrampen ed. vaak benadrukt worden, zijn het andere verstoringen die veel vaker tot schade lijden. Het is dus belangrijk te weten voor welke verstoringen of bedreigingen uw organisatie het meest gevoelig is.

Een risk assessment kan u helpen deze risico’s in kaart te brengen. Na het in kaart brengen van de risico’s kunt u bepalen welke maatregelen genomen moeten worden om deze risico’s te beperken.

 

3.   Een calamiteiten- of crisisplan is NIET GENOEG

De meeste organisaties zijn bekend met, of hebben een calamiteiten- of crisisplan. Zo’n document beschrijft wat te doen in geval van een noodsituatie. Maar, bent u met het hebben van zo’n plan ook écht klaar om na een noodsituatie of een grote verstoring, de bedrijfsactiviteiten weer efficiënt op te pakken?

In een situatie zoals aan het begin van dit artikel geschetst werd is een Organisational Continuity Plan (onderdeel van Organisational Resilience planning) uw redder in nood, het zal u helpen effectief te reageren, uw activiteiten te hervatten en de business-as-usual te herstellen.

 

4.   Organisational Resilience Planning kost geen vermogen

Hoe lang kan uw organisatie stilliggen? Hoewel de kans op een ernstige verstoring laag is, kan ook een kleine verstoringen al aanzienlijke effecten hebben op de winst en/of productiviteit. Zonder plan zal het herstel langer duren en duurder zijn. Denk maar eens aan wat een uur downtime betekent voor uw organisatie. De kosten van een uur downtime zijn al aanzienlijk, maar de kosten om te herstellen naar business-as-usual zijn vaak vele malen hoger.

Onderzoek door diverse verzekeraars wijst uit dat ondernemers, in het midden- en kleinbedrijf, de gevolgen van bijvoorbeeld een brand in hoge mate onderschat. Eén op de tien middelgrote en kleine ondernemers denkt dat brand kan leiden tot een faillissement. De praktijk leert echter dat een brand in de helft van de gevallen leidt tot een faillissement.

 

Voordelen Organisational Resilience Planning

 • Het kan de effecten van verstoringen van uw bedrijfsactiviteiten aanzienlijk beperken.
 • Het u een concurrentievoordeel opleveren omdat door opdrachtgevers steeds vaker eisen dat een leverancier bedrijfscontinuïteit kunnen garanderen.
 • Het heeft de potentieel om de algehele bedrijfsprestaties te verbeteren en de zakelijke risico’s te minimaliseren.
 • Het verhoogt het vertrouwen en het gevoel van veiligheid van de medewerkers omdat de organisatie waar zij voor werken, mede in hun beland, op verschillende manieren vooruitkijkt en de bedrijfscontinuïteit borgt.

 

 

4 stappenplan

Wij hebben voor u een zeer laagdrempelige systeem, het Resilience 4-stappenplan, ontwikkeld. Het stappenplan bestaat uit:

 1. De Resilience Awareness Check | GRATIS
 2. De Resilience QuickScan | Slechts € 287,-
 3. De Resilience DeepScan | In overleg
 4. Take Action | In overleg

 

Wil je meer weten over Organisational Resilience, ons 4-stappenplan, onze Resilience Body of Knowledgebase en onze meeting of mind sessies met internationale en nationale specialisten, klik dan op één van de onderstaande knoppen of bel ons op 070 – 206 00 16.

4-stappenplan Informatie aanvraag

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “4 belangrijke dingen die u moet weten over Resilience”